nierówność indukcja

Ze względu na specyfikę metody - osobny dział.
Olusia_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 lis 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

nierówność indukcja

Post autor: Olusia_95 »

za pomocą indukcji pokazać, że : \(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{a}{b} \right) ^m + \left( 1+ \frac{b}{a} \right) ^m \ge 2^m+1}\)
Ostatnio zmieniony 9 lut 2017, o 19:11 przez Kaf, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

nierówność indukcja

Post autor: a4karo »

No to działaj...

Pierwszy krok?
Olusia_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 lis 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

nierówność indukcja

Post autor: Olusia_95 »

no dla m = 1 \(\displaystyle{ a \neq 0,b \neq 0}\)jest prawda bo \(\displaystyle{ 2+ \frac{a^2+b^2}{ab} \ge 3}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

nierówność indukcja

Post autor: a4karo »

Dlaczego? Uzasadnij.
W zadaniu muszą być jakieś założenia.
Olusia_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 lis 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

nierówność indukcja

Post autor: Olusia_95 »

no miałam podane że a i b są dodatnie a \(\displaystyle{ a^2+b^2 \ge ab}\)
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3247
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

nierówność indukcja

Post autor: Kacperdev »

no to skoro tak to rzeczywiście: \(\displaystyle{ \frac{a^2+b^2}{ab} \ge 1}\) zatem: \(\displaystyle{ 2+\frac{a^2+b^2}{ab} \ge 3}\)

pierwszy krok jest... co dalej?
Olusia_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 lis 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

nierówność indukcja

Post autor: Olusia_95 »

no zakładamy , że dla m jest prawda i sprawdzamy dla m+1. no i mamy \(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{a}{b} \right) ^{m+1}+\left( 1+ \frac{b}{a} \right) ^{m+1} = \left( 1+ \frac{a}{b} \right) ^m \left( 1+ \frac{a}{b} \right) + \left( 1 +\frac{b}{a} \right) ^m \left( 1+ \frac{b}{a} \right)}\) i dalej nie wiem
Ostatnio zmieniony 9 lut 2017, o 22:17 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 464 razy

nierówność indukcja

Post autor: bosa_Nike »

Teraz otwórz małe nawiasy (te bez potęg) i skorzystaj z założenia indukcyjnego.
Olusia_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 lis 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

nierówność indukcja

Post autor: Olusia_95 »

otworzyć małe nawiasy czyli?
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 464 razy

nierówność indukcja

Post autor: bosa_Nike »

Wymnóż duży nawias przez to, co jest w małym.
Awatar użytkownika
Kacperdev
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3247
Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 686 razy

nierówność indukcja

Post autor: Kacperdev »

Rozdzielność mnożenia względem dodawania.
no zakładamy , że dla \(\displaystyle{ m}\) jest prawdą
ej no to nie mamy czego dowodzić . "Weźmy dowolny, ustalony \(\displaystyle{ k \ge 1}\) i załóżmy, że dla niego zachodzi teza. Pokażemy, że zachodzi dla \(\displaystyle{ k+1}\)"
Olusia_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 lis 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

nierówność indukcja

Post autor: Olusia_95 »

no ale przecież duży nawias jest do potęgi m to mogę sobie tak mnożyć?
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1677
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 464 razy

nierówność indukcja

Post autor: bosa_Nike »

O to mi chodzi:
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{a}{b}\right)^m\left(1+\frac{a}{b}\right)=\left(1+\frac{a}{b}\right)^m+\frac{a}{b}\left(1+\frac{a}{b}\right)^m}\)
Olusia_95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 lis 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

nierówność indukcja

Post autor: Olusia_95 »

no ok \(\displaystyle{ (1+ \frac{a}{b})^m + (1+ \frac{b}{a})^m + \frac{a}{b} (1+ \frac{a}{b})^m + \frac{b}{a}(1+ \frac{b}{a})^m}\) no i ta pierwsza suma jest \(\displaystyle{ \ge 2^m+1}\) a ta druga?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22471
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 3855 razy

nierówność indukcja

Post autor: a4karo »

Wsk. Jedna z liczb \(\displaystyle{ a/b, b/a}\) jest większa od jedynki.
ODPOWIEDZ