(1 zadanie) ciag arytmetyczny i geometryczny.

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
kba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 5 lut 2005, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

(1 zadanie) ciag arytmetyczny i geometryczny.

Post autor: kba »

Znajdź cztery liczby, z ktorych pierwsze trzy tworza ciag geometryczny,a ostatnie trzy ciag arytmetyczny,wiedzac ze suma liczb skrajnych rowna jest 14, a srodkowych 12.

kolejne proste zadanko tak mi sie zdaje tyle ze mialem to jakis czas temu teraz musze powtorzyc a nic z tego nie pamietam. Z gory dziekuje za pomoc.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

(1 zadanie) ciag arytmetyczny i geometryczny.

Post autor: arigo »

oznaczmy liczby a b c d
a+d=14
b+c=12
d-c=c-b
c/b=b/a

wystarczy rozwiazac ukladzik
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

(1 zadanie) ciag arytmetyczny i geometryczny.

Post autor: Skrzypu »

\(\displaystyle{ a=2}\)
\(\displaystyle{ b=4}\)
\(\displaystyle{ c=8}\)
\(\displaystyle{ d=12}\)
kba
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 5 lut 2005, o 20:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

(1 zadanie) ciag arytmetyczny i geometryczny.

Post autor: kba »

dzieki
ODPOWIEDZ