Funkcja ze średnimi

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: mol_ksiazkowy »

Udowodnić, że jeśli \(\displaystyle{ f: \RR_{+} \to \RR}\) i \(\displaystyle{ f \left( x \right) +f \left( y \right) = f \left( \frac{x+y}{2} \right) + f \left( \frac{2}{ \frac{1}{x}+ \frac{1}{y}} \right)}\) to także
\(\displaystyle{ f \left( x \right) + f \left( y \right) = 2f \left( \sqrt{xy} \right)}\)
gdy \(\displaystyle{ x, y \in \RR_{+}}\)
Ostatnio zmieniony 22 lip 2016, o 14:57 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Skaluj nawiasy.
szw1710

Funkcja ze średnimi

Post autor: szw1710 »

Przy założeniu ciągłości potrafię to dość łatwo pokazać. Czy znasz dowód w ogólnym przypadku, czy też zapomniałeś o tym założeniu?
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: mol_ksiazkowy »

Przy założeniu ciągłości potrafię to dość łatwo pokazać.
Jaki bedzie dowód ?(załozenie ciaglosci chyba jest nieistotne...)
Ukryta treść:    
szw1710

Funkcja ze średnimi

Post autor: szw1710 »

Wygląda na to, że równanie zachodzi w ogólnym przypadku. W innych problemach w tym pliku (można go znaleźć w sieci) założenia ciągłości są jasno formułowane.

Przy założeniu ciągłości ustalmy \(\displaystyle{ x,y>0}\) przypuszczając bez straty ogólności, że \(\displaystyle{ x<y}\) (dla \(\displaystyle{ x=y}\) nie ma czego dowodzić). W roli \(\displaystyle{ x,y}\) bierzemy odpowiednio średnie harmoniczną i arytmetyczną i powtarzamy (iterujemy) ten proces. Otrzymujemy dwa ciągi argumentów, oba zbieżne do średniej geometrycznej. Ciągłość załatwia sprawę. Kluczem w tym rozumowaniu jest prosta obserwacja: \(\displaystyle{ G(x,y)=G\bigl(H(x,y),A(x,y)\bigr)}\) (oznaczenia standardowe).

Myślę, że nie muszę formalizować powyższego rozumowania. Straci się tylko na jasności wywodu.

Nad dowodem w przypadku ogólnym oczywiście zastanowię się.
hannahannah
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 30 sty 2015, o 09:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ba
Pomógł: 15 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: hannahannah »

Nie wiem, czy wrócę to tego zadania, więc wypisuję kilka spostrzeżeń.

1. Funkcje stałe spełniają założenie/tezę.
2. Kombinacje liniowe funkcji spełniających założenie/tezę również spełniają założenie/tezę.
3. Jeśli \(\displaystyle{ t>0}\) i \(\displaystyle{ f}\) spełnia założenie/tezę, to \(\displaystyle{ g(x)=f(tx)}\) również spełnia założenie/tezę.

Skalując i przesuwając możemy z użyciem 1.,2.,3. zadanie sprowadzić do następującego:

Jeśli \(\displaystyle{ g:\mathbb{R}_+\to\mathbb{R}}\) spełnia \(\displaystyle{ g(x)+g(y)=g(A(x,y))+g(H(x,y))}\) oraz \(\displaystyle{ g(1)=0}\), to \(\displaystyle{ g(t^2)=2g(t)}\) dla każdego \(\displaystyle{ t>0}\).

Nie potrafię rozwiązać tego zadania, ale potrafię wskazać całkiem spory zbiór funkcji spełniających założenie i tezę, co jednak z rozwiązaniem nie ma wiele wspólnego:
Ukryta treść:    
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: Kartezjusz »

Opuszczając założenie ciągłości funkcja
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} -1 \ dla \ x \le \sqrt{3} \\ 1 \ dla \ x > \sqrt{3} \end{cases}}\) z \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ y=3}\) jest kontrprzykładem ( o ile nie rypłem się w rachunkach.
Ostatnio zmieniony 28 lip 2016, o 20:26 przez Kartezjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Funkcja ze średnimi

Post autor: miodzio1988 »

Kartezjusz pisze:Opuszczając założenie ciągłości funkcja
\(\displaystyle{ f(x) = \begin{cases} -1 \ dla \ x \le \sqrt{3} \\ -1 \ dla \ x > \sqrt{3} \end{cases}}\) z \(\displaystyle{ x=1}\) i \(\displaystyle{ y=3}\) jest kontrprzykładem ( o ile nie rypłem się w rachunkach.
Funkcja stała nie jest ciągła?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7336
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: Kartezjusz »

Już poprawiam
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22486
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: a4karo »

A ta funkcja spełnia warunki zadania? (bo one muszą być spełnione dla wszystkich \(\displaystyle{ x}\) i \(\displaystyle{ y}\))
Awatar użytkownika
Santiago A
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 247
Rejestracja: 22 sty 2016, o 20:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zaragoza
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 51 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: Santiago A »

I tu jest pies pogrzebany, bo nie jest: dla \(\displaystyle{ y = 2x = 2}\) założenia nie są spełnione.
Awatar użytkownika
Slup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 479
Rejestracja: 27 maja 2016, o 20:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 156 razy

Funkcja ze średnimi

Post autor: Slup »

Wyznaczymy wszystkie funkcje \(\displaystyle{ f:\mathbb{R}_{>0}\rightarrow \mathbb{R}}\), które spełniają:
\(\displaystyle{ f(x)+f(y)=2f(\sqrt{xy})}\)

Ukryta treść:    
Łatwo z tej charakteryzacji widać, że każda funkcja \(\displaystyle{ f}\), która spełnia równanie:
\(\displaystyle{ f(x)+f(y)=2f(\sqrt{xy})}\)
spełnia też równanie:
\(\displaystyle{ f(x)+f(y)=f\left(\frac{x+y}{2}\right)+f\left(\frac{2xy}{x+y}\right)}\)
Niestety trzeba pokazać implikację odwrotną...
ODPOWIEDZ