pierwsza i druga pochodna

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
rizo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 2 wrz 2007, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

pierwsza i druga pochodna

Post autor: rizo »

jutro mam dopytke z matmy, nie moge sobie poradzic z druga pochodna z tej funkcji

\(\displaystyle{ \left| \frac{x+2}{x-3} \right|}\) (to jest ulamek w wartosci bezwzglednej, mam nadzieje ze dobrze zrozumialam instrukcje pisania:))

wydaje mi sie, ze pierwsza pochodna to bedzie

\(\displaystyle{ \frac{-5}{(x-3)^2}}\)

ale z drugiej to juz nie umiem wyliczyc.

mam nadzieje ze dobrze zrozumialam instrukcje pisania:)

No nie bardzo Zajrzyj na https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2007, o 12:14 przez rizo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1307
Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bełchatów
Podziękował: 155 razy
Pomógł: 208 razy

pierwsza i druga pochodna

Post autor: setch »

O ile dobrze wyliczyles pierwsza pochodna to druga tez mozna latwo z pochodnej ilorazu
\(\displaystyle{ \left(\frac{-5}{(x-3)^2}\right)'=\left(\frac{-5}{x^2-6x+9}\right)'=\\ =\frac{(-5)'(x^2-6x+9)-(-5)(x^2-6x+9)'}{(x-3)^4}=\ldots}\)
Możesz równieź, próbować policzyć pochodną funkcji złożonej.
Awatar użytkownika
Amon-Ra
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tczew
Pomógł: 175 razy

pierwsza i druga pochodna

Post autor: Amon-Ra »

setch pisze:druga tez mozna latwo z pochodnej ilorazu
A jaki jest tego sens, skoro wyrażenie w liczniku jest liczbą, nie funkcją?
ODPOWIEDZ