Funkcja Liniowa

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
dawczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2015, o 01:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Funkcja Liniowa

Post autor: dawczak »

Kreślenie wykresu funkcji liniowej na podstawie punktów przecięcia wykresu z osiami układu współrzędnych? O co w tym chodzi?
Awatar użytkownika
Medea 2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2489
Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy
Pomógł: 479 razy

Funkcja Liniowa

Post autor: Medea 2 »

Jeżeli wiesz, że funkcja liniowa przecina osie układu współrzędnych w \(\displaystyle{ u}\) (oś odciętych) oraz \(\displaystyle{ w}\) (oś rzędnych), to jej wykres przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ (u,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,w)}\) (trzeba je zaznaczyć na wykresie i połączyć linijką lub czymś, co może udawać linijkę).

(poprawiłam współrzędne punktów)
Ostatnio zmieniony 17 sie 2015, o 12:55 przez Medea 2, łącznie zmieniany 1 raz.
Dilectus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2649
Rejestracja: 1 gru 2012, o 00:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 370 razy

Funkcja Liniowa

Post autor: Dilectus »

Medea, z ropędu pomyliłaś osie. Jeśli punkt \(\displaystyle{ u}\) ma leżeć na osi odciętych, to jego współrzędne będą \(\displaystyle{ (u,0)}\) Analogicznie, jeżeli punkt \(\displaystyle{ w}\) leży na osi rzędnych, to jego współrzędne będą \(\displaystyle{ (0, w)}\)

-- 17 sie 2015, o 10:28 --W dodatku, jeśli są dane te dwa punkty, to z łatwością można wyznaczyć równanie prostej:

\(\displaystyle{ y= \frac{w}{u}x+w}\)
dawczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2015, o 01:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Funkcja Liniowa

Post autor: dawczak »

Czyli po prostu będą miał podane współrzędne np: \(\displaystyle{ A=(3,1)}\) i \(\displaystyle{ B=(4,2)}\) i będę musiał zaznaczyć to na układzie współrzędnych?
Ostatnio zmieniony 22 sie 2015, o 15:48 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Magda6686
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 11 paź 2014, o 18:48
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kielce
Podziękował: 1 raz

Funkcja Liniowa

Post autor: Magda6686 »

Nie, będziesz mieć podane np.
Wykres funkcji liniowej przecina oś \(\displaystyle{ x}\) w punkcie o odciętej \(\displaystyle{ 5}\) i przecina oś \(\displaystyle{ y}\) w punkcie o rzędnej \(\displaystyle{ 2}\).

Zaznaczasz więc punkt \(\displaystyle{ (5,0)}\) i \(\displaystyle{ (0,2)}\).
Następnie przykładasz linikę do tych zaznaczonych punktów i kreślisz linie.
Ostatnio zmieniony 22 sie 2015, o 15:47 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
dawczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2015, o 01:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Funkcja Liniowa

Post autor: dawczak »

Czyli to zadanie polega tylko na kreśleniu? Nie ma żadnych obliczeń?
Awatar użytkownika
karolex123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 748
Rejestracja: 22 gru 2012, o 11:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: somewhere
Podziękował: 39 razy
Pomógł: 127 razy

Funkcja Liniowa

Post autor: karolex123 »

Ale zagadnienie brzmiało "kreślenie", a nie "obliczanie". Oczywiście mając dane dwa dowolne punkty należące do wykresu funkcji liniowej można wyznaczyć jej wzór.
dawczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2015, o 01:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Funkcja Liniowa

Post autor: dawczak »

Możecie podać jakieś zadania przykładowe żebym sobie zrobił?
loitzl9006
Moderator
Moderator
Posty: 3040
Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Starachowice
Podziękował: 29 razy
Pomógł: 816 razy

Funkcja Liniowa

Post autor: loitzl9006 »

Zad. 1
Prosta będąca wykresem funkcji liniowej przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ (2;0)}\) oraz \(\displaystyle{ (0;-3)}\). Narysuj wykres tej funkcji

Zad. 2
Miejscem zerowym funkcji \(\displaystyle{ g(x)=ax+2, \ \ (a\neq 0)}\) jest \(\displaystyle{ x_0=-1}\). Narysuj wykres funkcji \(\displaystyle{ g(x)}\).

Zad. 3
O rosnącej funkcji liniowej \(\displaystyle{ g}\) wiadomo, że jej wykres wraz z osiami ukł. współrzędnych ogranicza trójkąt prostokątny równoramienny o polu równym \(\displaystyle{ 8}\). Narysuj wykres tej funkcji. Rozważ wszystkie przypadki
dawczak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 11 sie 2015, o 01:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Elbląg
Podziękował: 1 raz

Funkcja Liniowa

Post autor: dawczak »

Dobra powiem tak, żeby nie robic błędów na samym początki chciałbym, żeby ktos zrobił rozwiązanie tych przykładów, wtedy będę wiedział od czego zacząć. bardzo proszę o pomoc
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Funkcja Liniowa

Post autor: musialmi »

Wszystko opiera się na tym, że dwa punkty wyznaczają dokładnie jedną prostą. Punkty zapisujemy tak: \(\displaystyle{ P=(x,y)}\). W pierwszym zadaniu mamy \(\displaystyle{ P_1 = (2,0), \ P_2=(0,-3)}\). Wiemy, że wzór "kierunkowy" prostej to \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Podstawiamy \(\displaystyle{ x,y}\) z jednego punktu i mamy jedno równanie. Podstawiamy z drugiego i mamy drugie równanie. Mamy niewiadome \(\displaystyle{ a,b}\) i rozwiązujemy układ równań (chcemy znaleźć \(\displaystyle{ a,b}\), żeby dostać wzór prostej).
ODPOWIEDZ