Proszę o pomoc w wyznaczeniu postaci funkcji \(\displaystyle{ F(a,b): \RR^{2} \rightarrow \RR}\)
dla której spełnione jest równanie
\(\displaystyle{ F(a,b)= \frac{1}{F(b,a)}}\)
Wiem, że rozwiązaniem tego równania jest funkcja
\(\displaystyle{ F(a,b)= \frac{G(a)}{G(b)}}\),
gdzie \(\displaystyle{ G(a): \RR \rightarrow \RR}\)
ale nie wiem
1. jak to udowodnić?
2. czy jest to jedyne rozwiązanie?
Liczę na pomoc
Równanie funkcyjne
-
Za_interesowany
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 12 maja 2012, o 03:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Równanie funkcyjne
Ostatnio zmieniony 10 lip 2015, o 17:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
-
matt950806
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 24 sty 2015, o 17:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 7 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie funkcyjne
Udowodnić jest raczej łatwo wystarczy rozpisać\(\displaystyle{ F\left( a,b\right)=\frac{G\left( a\right) }{G\left( b\right)}= \frac{1}{\frac{G\left( b\right) }{G\left( a\right)}}= \frac{1}{F\left( b,a\right)}}\),ale jeśli chodzi o jedyność to nie mam pomysłów
-
Wysublimowany_Nick
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 19 lut 2012, o 12:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 3 razy
Równanie funkcyjne
To rozwiązanie jest błędne (w sensie że nie wszystkie rozwiązania są tej postaci), np. spełnia to równanie funkcja stała równa \(\displaystyle{ -1}\), zaś rozwiązania typu \(\displaystyle{ \frac{G(a)}{G(b)}}\) przyjmują zawsze \(\displaystyle{ 1}\) gdy \(\displaystyle{ a=b}\).
Ostatnio zmieniony 10 lip 2015, o 17:18 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Równanie funkcyjne
Zauważ, że określenie funkcji dla \(\displaystyle{ a>b}\) wystarcza do okreslenia funkcji dla \(\displaystyle{ a<b}\). Zaranów się, czym musi być \(\displaystyle{ F(a,a)}\)
-
Za_interesowany
- Użytkownik

- Posty: 8
- Rejestracja: 12 maja 2012, o 03:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 1 raz
Równanie funkcyjne
"matt950806" dziękuję za uwagę, ale pierwsze pytanie sformułowałem niewłaściwie. Miało brzmieć inaczej:
1. jak to wyprowadzić? (a nie "jaj to udowodnić?")
Dziękuję "Wysublimowany_Nick" za uwagę, że rozwiązaniem równania jest także \(\displaystyle{ F(a,a)=-1}\)
Można to wykazać, tak
\(\displaystyle{ F(a,a)= \frac{1}{F(a,a)}}\), więc
\(\displaystyle{ F ^{2} (a,a)= 1}\), więc
\(\displaystyle{ F(a,a)= 1 \vee F(a,a)= -1}\)
Nie mogłem zrozumieć "a4karo" tego co napisałeś. Sformułowanie "zauważ" jest mało precyzyjne. W końcu się jednak domyśliłem.
Jeżeli dla \(\displaystyle{ a>b}\) mamy \(\displaystyle{ F(a,b)=G(a,b)}\) i znamy \(\displaystyle{ G(a,b)}\), to ponieważ \(\displaystyle{ F(a,b)=G(a,b)= \frac{1}{F(b,a)}}\), więc
\(\displaystyle{ b<a \Rightarrow F(b,a)=\frac{1}{G(a,b)}}\)
-- 13 lip 2015, o 11:50 --
Zadanie jest ciągle nie rozwiązane -- 29 lip 2015, o 22:53 --Istnieje ogólniejsze rozwiązanie:
\(\displaystyle{ F(a,b)= \frac{G(a,b)}{G(b,a)}}\),
czyli zmienne nie muszą być rozdzielone
Czy istnieją rozwiązania o innej postaci?
1. jak to wyprowadzić? (a nie "jaj to udowodnić?")
Dziękuję "Wysublimowany_Nick" za uwagę, że rozwiązaniem równania jest także \(\displaystyle{ F(a,a)=-1}\)
Można to wykazać, tak
\(\displaystyle{ F(a,a)= \frac{1}{F(a,a)}}\), więc
\(\displaystyle{ F ^{2} (a,a)= 1}\), więc
\(\displaystyle{ F(a,a)= 1 \vee F(a,a)= -1}\)
Nie mogłem zrozumieć "a4karo" tego co napisałeś. Sformułowanie "zauważ" jest mało precyzyjne. W końcu się jednak domyśliłem.
Jeżeli dla \(\displaystyle{ a>b}\) mamy \(\displaystyle{ F(a,b)=G(a,b)}\) i znamy \(\displaystyle{ G(a,b)}\), to ponieważ \(\displaystyle{ F(a,b)=G(a,b)= \frac{1}{F(b,a)}}\), więc
\(\displaystyle{ b<a \Rightarrow F(b,a)=\frac{1}{G(a,b)}}\)
-- 13 lip 2015, o 11:50 --
Zadanie jest ciągle nie rozwiązane -- 29 lip 2015, o 22:53 --Istnieje ogólniejsze rozwiązanie:
\(\displaystyle{ F(a,b)= \frac{G(a,b)}{G(b,a)}}\),
czyli zmienne nie muszą być rozdzielone
Czy istnieją rozwiązania o innej postaci?