Zamiana trójkąt - gwiazda - dlaczego nie otrzymuje tych samy

BeHappy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 239
Rejestracja: 18 lis 2014, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 9 razy

Zamiana trójkąt - gwiazda - dlaczego nie otrzymuje tych samy

Post autor: BeHappy »

Dlaczego nie dostaję tego samego prądu \(\displaystyle{ I_{A}}\) po przekształceniu?

Obwód:
AU
AU
7685413000_1434069432_thumb.jpg (2.38 KiB) Przejrzano 153 razy
[/url]

Rozwiązanie:
AU
AU
3389448500_1434069431_thumb.jpg (3.23 KiB) Przejrzano 153 razy
[/url]

\(\displaystyle{ Z_{CA}=3-4j \quad Z_{AB}=4+3j \quad Z_{BC}=5}\)

Przekształcam tj.:

\(\displaystyle{ Z_{A}=\frac{Z_{CA} \cdot Z_{AB}}{Z_{AB}+Z_{BC}+Z_{CA}}=\frac{(3-4j) \cdot (4+3j)}{12-j}=2.076e^{-11.5^{o}j}}\)

\(\displaystyle{ Z_{B}=\frac{Z_{AB} \cdot Z_{BC}}{Z_{AB}+Z_{BC}+Z_{CA}}=\frac{(4+3j) \cdot (5)}{12-j}=2.076e^{41.63^{o}j}}\)

\(\displaystyle{ Z_{C}=\frac{Z_{CA} \cdot Z_{BC}}{Z_{AB}+Z_{BC}+Z_{CA}}=\frac{(3-4j) \cdot (5)}{12-j}=2.076e^{-48.36^{o}j}}\)


I gdy odbiornik gwiazdą to:

\(\displaystyle{ U_{f}=\frac{U_{P}}{\sqrt{3}}=220[V]}\)

Chcąc liczyć prąd \(\displaystyle{ I_{A}=\frac{U_{A}}{Z_{A}}=\frac{220e^{0^{o}j}}{2.076e^{-11.5^{o}j}}=103.845+21.127j}\)


Dlaczego się nie zgadza, i z innymi prądami też?:(
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1877
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Zamiana trójkąt - gwiazda - dlaczego nie otrzymuje tych samy

Post autor: mdd »

BeHappy pisze: \(\displaystyle{ Z_{CA}=3-4j \quad Z_{AB}=4+3j \quad Z_{BC}=5}\)

Przekształcam tj.:

\(\displaystyle{ Z_{A}=\frac{Z_{CA} \cdot Z_{AB}}{Z_{AB}+Z_{BC}+Z_{CA}}=\frac{(3-4j) \cdot (4+3j)}{12-j}=2.076e^{-11.5^{o}j}}\)

\(\displaystyle{ Z_{B}=\frac{Z_{AB} \cdot Z_{BC}}{Z_{AB}+Z_{BC}+Z_{CA}}=\frac{(4+3j) \cdot (5)}{12-j}=2.076e^{41.63^{o}j}}\)

\(\displaystyle{ Z_{C}=\frac{Z_{CA} \cdot Z_{BC}}{Z_{AB}+Z_{BC}+Z_{CA}}=\frac{(3-4j) \cdot (5)}{12-j}=2.076e^{-48.36^{o}j}}\)
OK
BeHappy pisze:\(\displaystyle{ U_{f}=\frac{U_{P}}{\sqrt{3}}=220[V]}\)

Chcąc liczyć prąd \(\displaystyle{ I_{A}=\frac{U_{A}}{Z_{A}}=\frac{220e^{0^{o}j}}{2.076e^{-11.5^{o}j}}=103.845+21.127j}\)
Dlaczego się nie zgadza, i z innymi prądami też?:(
Wzoru uproszczonego \(\displaystyle{ \underline{I}_{A}=\frac{\underline{U}_{A}}{\underline{Z}_{A}}}\) nie można stosować w przypadku niesymetrycznej gwiazdy. Co prawda moduły impedancji są równe, ale argumenty impedancji są różne.
ODPOWIEDZ