Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36042
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Dyskutujemy tutaj o maturze rozszerzonej z matematyki w wersji nowej (ale dopiero po zakończeniu egzaminu...).
JK
JK
-
Playdirty
- Użytkownik

- Posty: 31
- Rejestracja: 9 kwie 2014, o 16:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 19 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Witam! Uważam, że zadania dość trudne, mimo że z większością sobie poradziłem. Dużo rachunków.
-
Marxin
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 2 maja 2015, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Matura, matura i po maturze.
Dramat. Jeśli to była matura rozszerzona z matematyki, to roczniki 2005,2007,2010,2012 miały kartkówkę, którą robiłem na kolanie za przeproszeniem.
Zadania w ogóle nie sprawdzały wiedzy merytorycznej, tylko same kosmiczne obliczenia, masa parametrów, warunków wymagających sprawdzenia po X razy.
Pierwsze pięć zadań za 1 ptk bardzo łatwe. Ale to była cisza przed burzą. Praktycznie od zadania 8 do 15 była już tylko męka.
W poprzednich latach jakieś śmieszne ,,oblicz pierwiastki wielomianu" ,,dany jest ciąg aryt. a,b,c" ,,równanie trygonometryczne" ,,wykaż, że jest podzielne przez N...". Przecież to były absurdy! Takie zadania z książek to się robi na setki. A takie perełki jakie tutaj były, przechodziły momentami ludzkie pojęcie.
Czy matura była TRUDNA? Nie chcę być ani obiektywny, ani subiektywny. Nie sprawdzała wiedzy merytorycznej, tylko wymagała CZASU.
Osobiście wszystko umiałem. Ale chwilami liczyłem jakby diabeł mnie opętał, więc cud musiałby się zdarzyć żeby wszystko było dobrze. Tym bardziej, że niektóre odpowiedzi były tak dziwne, iż drżę na samą myśl... Z braku czasu... Przy dobrych wiatrach... Jeśli faktycznie te cudaczne wyniki były poprawne... będzie 92-94%. Jeśli zaś, zrobiłem więcej błędów rachunkowych, to za te (obcięte) poleci kilka i będzie 80-90%
Jestem zniesmaczony. Ale z drugiej strony dobrze, że nie dają już takich ,,kartkówek" jakie miały miejsce w rocznikach, które wspomniałem.
Dramat. Jeśli to była matura rozszerzona z matematyki, to roczniki 2005,2007,2010,2012 miały kartkówkę, którą robiłem na kolanie za przeproszeniem.
Zadania w ogóle nie sprawdzały wiedzy merytorycznej, tylko same kosmiczne obliczenia, masa parametrów, warunków wymagających sprawdzenia po X razy.
Pierwsze pięć zadań za 1 ptk bardzo łatwe. Ale to była cisza przed burzą. Praktycznie od zadania 8 do 15 była już tylko męka.
W poprzednich latach jakieś śmieszne ,,oblicz pierwiastki wielomianu" ,,dany jest ciąg aryt. a,b,c" ,,równanie trygonometryczne" ,,wykaż, że jest podzielne przez N...". Przecież to były absurdy! Takie zadania z książek to się robi na setki. A takie perełki jakie tutaj były, przechodziły momentami ludzkie pojęcie.
Czy matura była TRUDNA? Nie chcę być ani obiektywny, ani subiektywny. Nie sprawdzała wiedzy merytorycznej, tylko wymagała CZASU.
Osobiście wszystko umiałem. Ale chwilami liczyłem jakby diabeł mnie opętał, więc cud musiałby się zdarzyć żeby wszystko było dobrze. Tym bardziej, że niektóre odpowiedzi były tak dziwne, iż drżę na samą myśl... Z braku czasu... Przy dobrych wiatrach... Jeśli faktycznie te cudaczne wyniki były poprawne... będzie 92-94%. Jeśli zaś, zrobiłem więcej błędów rachunkowych, to za te (obcięte) poleci kilka i będzie 80-90%
Jestem zniesmaczony. Ale z drugiej strony dobrze, że nie dają już takich ,,kartkówek" jakie miały miejsce w rocznikach, które wspomniałem.
- NogaWeza
- Użytkownik

- Posty: 1474
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Zgadzam się z Tobą Marxin, wydaje mi się, że była dość trudna. Rozwiązałem wszystko, ale o ile matury z poprzednich lat robiłem niekiedy w półtorej godziny, to tutaj skończyłem trzydzieści minut przed czasem, tak, że ledwo wystarczyło na sprawdzenie rachunków. Osobiście celuję w 90, każdy punkt powyżej będzie tylko miłym bonusem.
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
ta matura była na przynajmniej 4 godziny
w 3h mógł ze wszystkim się wyrobić tylko uczeń wybitny
większość zadań nie była schematyczna, trzeba było się chwilę zastanowić nad sposobem dłuższą chwilę
a zadania bardziej schematyczne - masa obliczeń i jeśli się popełniło nawet malutki błąd, to za mało miejsca żeby praca była czytelna
pocieszam się tylko tym, że progi na studiach spadną i wciąż jest szansa dostać się na upragniony kierunek
no a co do poprzednich matur - zgadzam się z przedmówcami, przykładowy arkusz czy z poprzednich lat robiło się szybko i przyjemnie, bez przegrzewania mózgu
w 3h mógł ze wszystkim się wyrobić tylko uczeń wybitny
większość zadań nie była schematyczna, trzeba było się chwilę zastanowić nad sposobem dłuższą chwilę
a zadania bardziej schematyczne - masa obliczeń i jeśli się popełniło nawet malutki błąd, to za mało miejsca żeby praca była czytelna
pocieszam się tylko tym, że progi na studiach spadną i wciąż jest szansa dostać się na upragniony kierunek
no a co do poprzednich matur - zgadzam się z przedmówcami, przykładowy arkusz czy z poprzednich lat robiło się szybko i przyjemnie, bez przegrzewania mózgu
-
Malakian
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 5 wrz 2013, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: localhost
- Podziękował: 7 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Potwierdzam, było mało zadań schematycznych.
Aby się wyrobić, trzeba było każde zadanie robić bezbłędnie bo nie było czasu na sprawdzanie. Osobiście wiedziałem jak zrobić wszystkie zadania, ale nie dokończyłem trzech, liczę na 75-80%.
Aby się wyrobić, trzeba było każde zadanie robić bezbłędnie bo nie było czasu na sprawdzanie. Osobiście wiedziałem jak zrobić wszystkie zadania, ale nie dokończyłem trzech, liczę na 75-80%.
-
Damian1996
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 21 mar 2014, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica/Kraków
- Podziękował: 1 raz
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Było trochę liczenia, ale maturka do zrobienia Zrobiłem wszystko, ale skończyłem dopiero tuż przed końcem i mogłem się gdzieś walnąć w obliczeniach
-
Marxin
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 2 maja 2015, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
NogaWeza
Długo zejdzie zanim pojawią się arkusze, a co dopiero wszystkie odpowiedzi... Dlatego może wymienimy się odpowiedziami?
1. Chyba k=9
2. 1 rozwiązanie
3. 100 coś odjąć jakiś pierwiastek (łatwe)
4. Nie ma rozwiązań
5. \(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{5} }{5}}\) lub podzielić przez 5 sam już nie pamiętam
6. 1,43333333...
7. Ychhh... jakiś ułamek, w każdym bądź razie mniej niż 1, więcej niż 0.
8. To był chyba dowód nierówności wielomianu. Wykazałem, że wielomian nie ma miejsc zerowych, więc nie zmienia też znaku, więc zawsze też jest dodatni.
Teraz kolejność może być zachwiana...
9. To chyba było prawdopodobieństwo P(A)=5/9 jeśli dobrze pamiętam.
10. Dowód czworokąta (tego raczej nie sposób tutaj opisać bez arkusza ) Ale w miarę.
11. Potem... styczne bodajże, tutaj to już bardziej biegłem, niż liczyłem (spodziewam się straty 1-2 ptk) y=1? i y= jakiś ułamek
12. Długość przekątnej, jeśli dobrze pamiętam \(\displaystyle{ \left| AC\right| = \frac{ \sqrt{3289} }{13}}\)
13. Funkcja kwadratowa z parametrem. Wyszły dwie jakieś cudaczne odpowiedzi należące do dziedziny...
14. Stereometria chyba. Cóż, to robiłem jako ostatnie więc nie dotarłem do ostatecznej odpowiedzi. Ale przekształciłem sporo.
15. To chyba ten cudaczny wielomian. Wyszło mi 9 odpowiedzi (trzy przypadki na każde, a,b,c)
16. \(\displaystyle{ V=\frac{32 \sqrt{3} \pi }{3} R=4 H=2 \sqrt{5}}\) Jeśli dobrze pamiętam.
Jest już więcej osób, podawajcie odpowiedzi.
Długo zejdzie zanim pojawią się arkusze, a co dopiero wszystkie odpowiedzi... Dlatego może wymienimy się odpowiedziami?
1. Chyba k=9
2. 1 rozwiązanie
3. 100 coś odjąć jakiś pierwiastek (łatwe)
4. Nie ma rozwiązań
5. \(\displaystyle{ \frac{4 \sqrt{5} }{5}}\) lub podzielić przez 5 sam już nie pamiętam
6. 1,43333333...
7. Ychhh... jakiś ułamek, w każdym bądź razie mniej niż 1, więcej niż 0.
8. To był chyba dowód nierówności wielomianu. Wykazałem, że wielomian nie ma miejsc zerowych, więc nie zmienia też znaku, więc zawsze też jest dodatni.
Teraz kolejność może być zachwiana...
9. To chyba było prawdopodobieństwo P(A)=5/9 jeśli dobrze pamiętam.
10. Dowód czworokąta (tego raczej nie sposób tutaj opisać bez arkusza ) Ale w miarę.
11. Potem... styczne bodajże, tutaj to już bardziej biegłem, niż liczyłem (spodziewam się straty 1-2 ptk) y=1? i y= jakiś ułamek
12. Długość przekątnej, jeśli dobrze pamiętam \(\displaystyle{ \left| AC\right| = \frac{ \sqrt{3289} }{13}}\)
13. Funkcja kwadratowa z parametrem. Wyszły dwie jakieś cudaczne odpowiedzi należące do dziedziny...
14. Stereometria chyba. Cóż, to robiłem jako ostatnie więc nie dotarłem do ostatecznej odpowiedzi. Ale przekształciłem sporo.
15. To chyba ten cudaczny wielomian. Wyszło mi 9 odpowiedzi (trzy przypadki na każde, a,b,c)
16. \(\displaystyle{ V=\frac{32 \sqrt{3} \pi }{3} R=4 H=2 \sqrt{5}}\) Jeśli dobrze pamiętam.
Jest już więcej osób, podawajcie odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 8 maja 2015, o 14:06 przez Marxin, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Damian1996
- Użytkownik

- Posty: 39
- Rejestracja: 21 mar 2014, o 22:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krynica/Kraków
- Podziękował: 1 raz
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
W 15 zadaniu też wyszły mi trzy przypadki. Ale w 9 wyszło mi 5/11.
- NogaWeza
- Użytkownik

- Posty: 1474
- Rejestracja: 22 lis 2012, o 22:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 147 razy
- Pomógł: 300 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Z tymi zadaniami, które pamiętam się zgadzam. W prawdopodobieństwie wyszło \(\displaystyle{ \frac {5}{11}}\)
- Michalinho
- Użytkownik

- Posty: 495
- Rejestracja: 17 wrz 2013, o 16:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Chełm
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 104 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
W 16. masz chyba źle. Osobiście nie pisałem, ale to zadanie przed chwilą rozwiązałem i powinno być:
\(\displaystyle{ V_{max}=\frac{32\pi\sqrt{5}}{3}, \text{dla} \ r=4}\)
Btw. Bardzo fajnie idzie ze średnich (nie lubię rozwiązywać z pochodnych )
\(\displaystyle{ V_{max}=\frac{32\pi\sqrt{5}}{3}, \text{dla} \ r=4}\)
Btw. Bardzo fajnie idzie ze średnich (nie lubię rozwiązywać z pochodnych )
-
Malakian
- Użytkownik

- Posty: 21
- Rejestracja: 5 wrz 2013, o 21:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: localhost
- Podziękował: 7 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Prawdopodobieństwo \(\displaystyle{ \frac{5}{11}}\) natomiast \(\displaystyle{ r = 4}\).
Ostatnio zmieniony 8 maja 2015, o 14:25 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
-
Mikser
- Użytkownik

- Posty: 68
- Rejestracja: 19 kwie 2012, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnów
- Podziękował: 2 razy
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Zadanie 5.
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{5}}\)
-
Marxin
- Użytkownik

- Posty: 59
- Rejestracja: 2 maja 2015, o 13:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1 raz
Matura z matematyki 2015 - poziom rozszerzony, wersja nowa
Zad 5. (Z pamięci) Oblicz odległość prostej \(\displaystyle{ y=2x+4}\) od początku układu współrzędnych.
\(\displaystyle{ P=(0,0) \ \ 2x-y+4=0}\)
D - szukana odległość
\(\displaystyle{ D= \frac{\left| 2 \cdot 0+(-1) \cdot 0+4\right| }{ \sqrt{2 ^{2}+(-1) ^{2} } }= \frac{\left| 4\right| }{ \sqrt{5} }= \frac{4 \sqrt{5} }{5}}\)
Są już arkusze na stronie CKE.
\(\displaystyle{ P=(0,0) \ \ 2x-y+4=0}\)
D - szukana odległość
\(\displaystyle{ D= \frac{\left| 2 \cdot 0+(-1) \cdot 0+4\right| }{ \sqrt{2 ^{2}+(-1) ^{2} } }= \frac{\left| 4\right| }{ \sqrt{5} }= \frac{4 \sqrt{5} }{5}}\)
Są już arkusze na stronie CKE.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2015, o 15:00 przez MichalPWr, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
