Wyznaczyć sumę i przecięcie
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \bigcap_{n=1}^{ \infty} A_{n}, \bigcup_{n=1}^{ \infty} A_{n}}\) jeśli
\(\displaystyle{ A_{n}=left[ n+left( -1
ight) ^{n}n, left( 1+ frac{1}{n}
ight) ^{n}
ight)}\)
Rozpisałam sobie kilka początkowych zbiorów:
\(\displaystyle{ A _{1}=left[ 0;2
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{2}=left[ 4;2,25
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{3}=left[ 0;2,37
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{4}=left[ 8;2,4
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{5}=left[ 0;2,49
ight)}\)
Dziwią mnie przedziały dla liczb parzystych. Co zrobić w takim przypadku?-- 14 mar 2015, o 12:30 --Dla parzystych to zbiory puste, czyli po prostu pomijam te parzyste indeksy i rozpatruje sumę i przecięcie tylko dla nieparzystych indeksów?
\(\displaystyle{ A_{n}=left[ n+left( -1
ight) ^{n}n, left( 1+ frac{1}{n}
ight) ^{n}
ight)}\)
Rozpisałam sobie kilka początkowych zbiorów:
\(\displaystyle{ A _{1}=left[ 0;2
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{2}=left[ 4;2,25
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{3}=left[ 0;2,37
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{4}=left[ 8;2,4
ight)}\)
\(\displaystyle{ A _{5}=left[ 0;2,49
ight)}\)
Dziwią mnie przedziały dla liczb parzystych. Co zrobić w takim przypadku?-- 14 mar 2015, o 12:30 --Dla parzystych to zbiory puste, czyli po prostu pomijam te parzyste indeksy i rozpatruje sumę i przecięcie tylko dla nieparzystych indeksów?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Wręcz przeciwnie, niczego nie pomijasz. Jak zbiór pusty w rodzinie zbiorów wpływa na jej sumę/przekrój?Magda0601 pisze:Dla parzystych to zbiory puste, czyli po prostu pomijam te parzyste indeksy i rozpatruje sumę i przecięcie tylko dla nieparzystych indeksów?
JK
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
No to bardzo źle Ci się wydaje. A czemu według Ciebie równy jest zbiór \(\displaystyle{ A\cap \emptyset}\)?Magda0601 pisze:Wydaje mi się, że jest dowolnym zbiorem.
JK
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Według mnie jest to zbiór \(\displaystyle{ A}\). Jeśli nie, to proszę o wytłumaczenie.
-
Magda0601
- Użytkownik

- Posty: 151
- Rejestracja: 9 gru 2012, o 20:46
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Zbiór pusty nie posiada elementów. Więc w takim razie przecięcie też będzie puste ?
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36043
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5340 razy
Wyznaczyć sumę i przecięcie
Tak. Jestem trochę zdziwiony Twoim zdziwieniem.Magda0601 pisze:Więc w takim razie przecięcie też będzie puste ?
JK
