Wykres funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
chinczykk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 17 kwie 2014, o 17:06
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 20 razy

Wykres funkcji

Post autor: chinczykk »

Witam, mam nadzieję że trafiłem w dobry dział.

Zadanie jest następujące:

Naszkicuj wykres funkcji \(\displaystyle{ f : R \rightarrow R}\) , jeśli wiadomo, że

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to1 ^{-}} f(x)=0}\), \(\displaystyle{ \lim_{ x\to 1 ^{+} }f(x)= + \infty}\)

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty }(f(x) + x) = - \infty}\), \(\displaystyle{ \lim_{ x\to + \infty } f(x) = 8}\)

Jakie asymptoty na pewno posiada taka funkcja?
Proszę o pomoc.
szachimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1672
Rejestracja: 23 sty 2015, o 21:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubelskie
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 354 razy

Wykres funkcji

Post autor: szachimat »

\(\displaystyle{ x=1}\) - asymptota pionowa (po jej prawej stronie wykres się do niej przybliża)
\(\displaystyle{ y=8}\) - asymptota pozioma w \(\displaystyle{ + \infty}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22487
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 44 razy
Pomógł: 3858 razy

Wykres funkcji

Post autor: a4karo »

Natomiast szkicowanie miałoby sens, gdyby np zechcieć, aby poza punktem \(\displaystyle{ x=1}\) funkcja byłą ciagła.
ODPOWIEDZ