Funkcja uwikłana

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcja uwikłana

Post autor: Mateo14 »

Muszę policzyć:
\(\displaystyle{ \left( \frac{dy}{dx} \right) _{x=1} \\ x^2-2xy+y^2+x+y-2=0}\)
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Muszę najpierw wyznaczyć funkcję \(\displaystyle{ y \left( x \right)}\), a potem policzyć pochodną i \(\displaystyle{ y' \left( 1 \right)}\)?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2015, o 17:55 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
miodzio1988

Funkcja uwikłana

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcja uwikłana

Post autor: Mateo14 »

Ale sprowadzenie takiej funkcji do postaci jawnej jest dosyć trudne, przynajmniej dla mnie. Kombinowałem też aby skorzystać z:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx} = \frac{-F' _{x} }{F' _{y} }= \frac{-(2x-2y+1)}{-2x+2y+1}}\)
Ale mam w takiej postaci y z którego nie wiem skąd wziąć.
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Funkcja uwikłana

Post autor: musialmi »

Nie sprawdziłeś założeń twierdzenia, z którego chcesz korzystać
Da się to zrobić innym, mniej zaawansowanym sposobem (polecam ci nim nie robić, bo dobrze znać twierdzenie, z którego chcesz skorzystać): różniczkując obustronnie pierwotne równanie.
Mateo14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 7 kwie 2010, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 34 razy
Pomógł: 1 raz

Funkcja uwikłana

Post autor: Mateo14 »

Racja. Nie powinienem korzystać z tego tw. Po różniczkowaniu wyszła mi pochodna jak wyżej. A ten y mam wziąć podstawiając w początkowym rów. \(\displaystyle{ x=1}\)?
Awatar użytkownika
musialmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3446
Rejestracja: 3 sty 2014, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PWr ocław
Podziękował: 382 razy
Pomógł: 434 razy

Funkcja uwikłana

Post autor: musialmi »

Mateo14 pisze:Nie powinienem korzystać z tego tw.
Dlaczego? Wg mnie powinieneś był i powinieneś.
Mateo14 pisze:Po różniczkowaniu wyszła mi pochodna jak wyżej.
Czyli wszystko zgodnie z planem
Mateo14 pisze:A ten y mam wziąć podstawiając w początkowym rów. \(\displaystyle{ x=1}\)?
No dokładnie. O tym mówi założenie twierdzenia o funkcji uwikłanej.
ODPOWIEDZ