Muszę policzyć:
\(\displaystyle{ \left( \frac{dy}{dx} \right) _{x=1} \\ x^2-2xy+y^2+x+y-2=0}\)
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Muszę najpierw wyznaczyć funkcję \(\displaystyle{ y \left( x \right)}\), a potem policzyć pochodną i \(\displaystyle{ y' \left( 1 \right)}\)?
Funkcja uwikłana
-
Mateo14
- Użytkownik

- Podziękował: 34 razy
Funkcja uwikłana
Ostatnio zmieniony 17 lut 2015, o 17:55 przez leszczu450, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Skaluj nawiasy.
Powód: Skaluj nawiasy.
-
Mateo14
- Użytkownik

Funkcja uwikłana
Ale sprowadzenie takiej funkcji do postaci jawnej jest dosyć trudne, przynajmniej dla mnie. Kombinowałem też aby skorzystać z:
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx} = \frac{-F' _{x} }{F' _{y} }= \frac{-(2x-2y+1)}{-2x+2y+1}}\)
Ale mam w takiej postaci y z którego nie wiem skąd wziąć.
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx} = \frac{-F' _{x} }{F' _{y} }= \frac{-(2x-2y+1)}{-2x+2y+1}}\)
Ale mam w takiej postaci y z którego nie wiem skąd wziąć.
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Funkcja uwikłana
Nie sprawdziłeś założeń twierdzenia, z którego chcesz korzystać
Da się to zrobić innym, mniej zaawansowanym sposobem (polecam ci nim nie robić, bo dobrze znać twierdzenie, z którego chcesz skorzystać): różniczkując obustronnie pierwotne równanie.
Da się to zrobić innym, mniej zaawansowanym sposobem (polecam ci nim nie robić, bo dobrze znać twierdzenie, z którego chcesz skorzystać): różniczkując obustronnie pierwotne równanie.
-
Mateo14
- Użytkownik

Funkcja uwikłana
Racja. Nie powinienem korzystać z tego tw. Po różniczkowaniu wyszła mi pochodna jak wyżej. A ten y mam wziąć podstawiając w początkowym rów. \(\displaystyle{ x=1}\)?
- musialmi
- Użytkownik

- Podziękował: 382 razy
Funkcja uwikłana
Dlaczego? Wg mnie powinieneś był i powinieneś.Mateo14 pisze:Nie powinienem korzystać z tego tw.
Czyli wszystko zgodnie z planemMateo14 pisze:Po różniczkowaniu wyszła mi pochodna jak wyżej.
No dokładnie. O tym mówi założenie twierdzenia o funkcji uwikłanej.Mateo14 pisze:A ten y mam wziąć podstawiając w początkowym rów. \(\displaystyle{ x=1}\)?