granica związana z ciągiem 1/n
-
wielkireturner
- Użytkownik

- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Dobry dzionek. Proszę o wsparcie w zadaniu:
Obliczyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \left( \frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+...+\frac{1}{2n} \right)}\)
Obliczyć granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{ n \to \infty } \left( \frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+...+\frac{1}{2n} \right)}\)
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Rozpatrz funkcję \(\displaystyle{ f(x) = \frac{1}{x}}\) na odcinku \(\displaystyle{ [1,2]}\). Zauważ, że
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+...+\frac{1}{2n} = \frac{1}{n} \left( \frac{1}{1 + \frac{1}{n}} + \ldots \frac{1}{1 + \frac{n}{n}} \right) = \sum_{k=1}^n \frac{1}{n} f \left(1 + \frac{k}{n} \right)}\)
Stąd już widać granicę.
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1}+\frac{1}{n+2}+...+\frac{1}{2n} = \frac{1}{n} \left( \frac{1}{1 + \frac{1}{n}} + \ldots \frac{1}{1 + \frac{n}{n}} \right) = \sum_{k=1}^n \frac{1}{n} f \left(1 + \frac{k}{n} \right)}\)
Stąd już widać granicę.
-
wielkireturner
- Użytkownik

- Posty: 403
- Rejestracja: 8 lut 2015, o 10:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: London ChinaTown
- Podziękował: 151 razy
- Pomógł: 4 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Próbuję zrozumieć, ale średnio mi to wychodzi. Dlaczego \(\displaystyle{ \left[ 1,2 \right]}\) , a nie np. \(\displaystyle{ \left[ 0,1 \right]}\) ?
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Ponieważ mamy \(\displaystyle{ f \left( 1 + \frac{k}{n} \right)}\), a punkty \(\displaystyle{ 1 + \frac{k}{n}}\) dzielą odcinek \(\displaystyle{ [1,2]}\) na \(\displaystyle{ n}\) równy części długości \(\displaystyle{ \frac{1}{n}}\). Zatem mamy
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n \frac{1}{n} f \left(1 + \frac{k}{n} \right) \to \int_1^2 f(x) \mathrm{d}x = \int_1^2 \frac{1}{x} \mathrm{d}x = \ln(2) - \ln(1) = \ln(2)}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n \frac{1}{n} f \left(1 + \frac{k}{n} \right) \to \int_1^2 f(x) \mathrm{d}x = \int_1^2 \frac{1}{x} \mathrm{d}x = \ln(2) - \ln(1) = \ln(2)}\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Czy istnieje inny (elementarny) sposób...?już widać granicę.
Ukryta treść:
-
Marcinek665
- Użytkownik

- Posty: 1820
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 227 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Istnieje.
Poprzekształcać prawdziwą nierówność
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+1} \le \ln(1+x) \le x}\)
Najpierw podstawiając \(\displaystyle{ x = \frac{1}{n}}\), potem przekształcić tak, zeby otrzymać \(\displaystyle{ (...)-(...) > \frac{1}{n} > (...) - (...)}\) i wysumowac stronami.
Poprzekształcać prawdziwą nierówność
\(\displaystyle{ \frac{x}{x+1} \le \ln(1+x) \le x}\)
Najpierw podstawiając \(\displaystyle{ x = \frac{1}{n}}\), potem przekształcić tak, zeby otrzymać \(\displaystyle{ (...)-(...) > \frac{1}{n} > (...) - (...)}\) i wysumowac stronami.
-
czekoladowy
- Użytkownik

- Posty: 331
- Rejestracja: 3 paź 2009, o 15:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koziegłówki
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 41 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Alternatywnie możemy skorzystać z tego, że:
\(\displaystyle{ \gamma =\lim_{n \to \infty}\left(1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +\dots+ \frac{1}{n} - \ln(n)\right)}\)
\(\displaystyle{ \gamma =\lim_{n \to \infty}\left(1+ \frac{1}{2} + \frac{1}{3} +\dots+ \frac{1}{n} - \ln(n)\right)}\)
- PiotrowskiW
- Użytkownik

- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 68 razy
granica związana z ciągiem 1/n
Ciągi
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n+1} \right)_{n \in N},\left( \frac{1}{n+2} \right)_{n \in N},\dots, \left( \frac{1}{2n} \right)_{n \in N}}\) są ciągami zbieżnymi do zera. Zatem na mocy twierdzenia o granicy sumy...
granica sumy to suma granic.
Co Wam się w tym nie podoba?
\(\displaystyle{ \left( \frac{1}{n+1} \right)_{n \in N},\left( \frac{1}{n+2} \right)_{n \in N},\dots, \left( \frac{1}{2n} \right)_{n \in N}}\) są ciągami zbieżnymi do zera. Zatem na mocy twierdzenia o granicy sumy...
granica sumy to suma granic.
Co Wam się w tym nie podoba?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
granica związana z ciągiem 1/n
tj.: \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{+ \infty} \frac{(-1)^{k+1}}{k} =\ln(2)}\)
Ukryta treść:
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: granica związana z ciągiem 1/n
\(\displaystyle{ \ln(k)}\) gdy \(\displaystyle{ (k-1)n }\) skłądników sumy;
Dodano po 8 dniach 14 godzinach 5 minutach 18 sekundach:
Ten ciąg to \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{1}- \frac{1}{2}\right)+ ...+ \left( \frac{1}{2n-1}- \frac{1}{2n}\right).}\)
Ukryta treść:
Ten ciąg to \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{1}- \frac{1}{2}\right)+ ...+ \left( \frac{1}{2n-1}- \frac{1}{2n}\right).}\)
Ostatnio zmieniony 7 wrz 2024, o 21:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: granica związana z ciągiem 1/n
lub jako \(\displaystyle{ H_{2n} - H_n }\) gdy \(\displaystyle{ \lim (H_n -\ln(n)) = \gamma}\).
Ostatnio zmieniony 10 sty 2026, o 18:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13537
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3436 razy
- Pomógł: 812 razy
Re: granica związana z ciągiem 1/n
intuicje \(\displaystyle{ H_{2n}- H_n > \frac{n}{n+ \frac{n}{2} } }\) i \(\displaystyle{ \int_{1}^{n} \frac{dx}{x} = \ln(n) }\).
- Załączniki
-
- int ln .jpg (62.37 KiB) Przejrzano 5108 razy
-
a4karo
- Użytkownik

- Posty: 22487
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 3858 razy
Re: granica związana z ciągiem 1/n
Dla dowolnego `m>1` mamy \(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{m}\right)^{m}<e<\left(1+\frac{1}{m-1}\right)^{m}}\), zatem
\(\displaystyle{ \frac{m+1}{m}<e^{\frac{1}{m}}<\frac{m}{m-1}}\)
W tej nierówności podstawiamy \(\displaystyle{ m=n+1, n+2,...,2n}\), wymnażamy nierówności (prawe i lewe strony się pięknie teleskopują) i dostajemy
\(\displaystyle{ \frac{2n+1}{n+1}<\exp\left(\frac{1}{n+1}+\dots+\frac{1}{2n}\right)<2}\)
Pozostaje tylko zlogarytmować.