Zadania z mechaniki technicznej.

Konstrukcje inżynierskie: kratownice, belki, ramy i inne.
qwert700
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 29 maja 2007, o 14:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Zadania z mechaniki technicznej.

Post autor: qwert700 »

Witam
Na wstępie chciałbym się ze wszystkimi przywitać ( to mój pierwszy głos na forum )
A teraz do rzeczy, potrzebuje pomocy a najlepiej rozwiązań poniższych trzech krótki zadań. Mam nadzieje, że ktoś pomoże... niekoniecznie bezinteresownie

1.STATYKA
Belka AB o długości L podparta przegubowo na obu końcach jest obciążona siłą skupioną P nachyloną pod kątem "alfa" do osi belki obciążeniem ciągłym maksymalnej wartości q0. Wyznaczyć reakcje podpór w punktach A i B
Oto schemat:



2. KINEMATYKA
Punkt porusza się po poziomej płaszczyźnie xy zgodnie z kinematycznymi równaniami ruchu podanymi poniżej, gdzie b1, b2, c1, c2 są znanymi stałymi.
Wyznaczyć:
1. tor punktu,
2. składowe wektora prędkości vx i vy,
3. długość wektora prędkości v,
4. składowe wektora przyspieszenia ax i ay,
5. długość wektora przyspieszenia a,
6. składową styczną as i składową normalną an przyspieszenia,
7. promień krzywizny p
Równania:
\(\displaystyle{ x = b_1 t + c_1 , \quad y = b_2 t^3 + c_2}\)

3. DYNAMIKA
Znając kinematyczne równania ruchu punktu materialnego o masie m przedstawione powyżej znaleźć siłę powodującą ten ruch

Mój mail: qwert700@poczta.fm

Dzięki !

Zapisywanie formuł matematycznych na forum https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52


[ Dodano: 3 Czerwica 2007, 20:38 ]
nikt nie pomoże? ( nawet za kilka piwek ) ? ;]

[ Dodano: 11 Czerwca 2007, 12:06 ]
nadal nikt ?

[ Dodano: 8 Lipca 2007, 16:58 ]
może teraz ma ktoś wiecej czasu? ;]
Ostatnio zmieniony 29 maja 2007, o 14:50 przez qwert700, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ