Pochodne cząstkowe

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
puma941
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Pochodne cząstkowe

Post autor: puma941 »

Mam problem z wyliczeniem takiej pochodnej cząstkowej:

\(\displaystyle{ \frac{ \partial v_{sr} }{ \partial T} = \left( v _{sr} \cdot \sqrt{ \frac{T _{0} }{T} }\right) '}\)

Liczyłam w ten sposób:

\(\displaystyle{ = v _{sr} \cdot \sqrt{T _{0} } \cdot \left( \frac{1}{ \sqrt{T} } \right)'=v _{sr} \cdot \sqrt{T _{0} } \cdot \left( -2 \cdot T^{-3} \right)}\)

Ale wydaję mi się, że to jest źle. Proszę o pomoc.
miodzio1988

Pochodne cząstkowe

Post autor: miodzio1988 »

jest zle, ten pierwiastek zapisz jako

\(\displaystyle{ T ^{- \frac{1}{2} }}\)
puma941
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 35
Rejestracja: 19 lis 2012, o 18:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3 razy

Pochodne cząstkowe

Post autor: puma941 »

Dziękuję.
Więc wynik końcowy będzie wyglądał tak:

\(\displaystyle{ = - \frac{1}{2} \cdot v _{sr} \cdot \sqrt{ \frac{T _{0} }{T ^{3} } }}\) ?
miodzio1988

Pochodne cząstkowe

Post autor: miodzio1988 »

zgadza sie
ODPOWIEDZ