\(\displaystyle{ \frac{\left(3^5 \cdot 9^{-2} \right)^{2} }{\left( 3^{-5} \cdot 9^{-2}\right)^{-2} }}\)
Musi z tego wyjsc \(\displaystyle{ 3^0=1}\) (wg. nauczycielki)
Cos robie zle bo mi ciagle wychodzi \(\displaystyle{ \frac{3^2}{3^{18}}}\)
Zapisz w postaci jednej potegi.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Zapisz w postaci jednej potegi.
No chyba, że przykład wygląda tak:
\(\displaystyle{ \frac{\left(3^5 \cdot 9^{-2} \right)^{2} }{\left( 3^{-5} \cdot 9^{2}\right)^{-2} }}\).
Wtedy wychodzi \(\displaystyle{ 3^0=1}\).
JK
\(\displaystyle{ \frac{\left(3^5 \cdot 9^{-2} \right)^{2} }{\left( 3^{-5} \cdot 9^{2}\right)^{-2} }}\).
Wtedy wychodzi \(\displaystyle{ 3^0=1}\).
JK


