Czynnik całkujący w równaniach różniczkowych

Zbiór wzorów, definicji i najczęściej poruszanych problemów z Analizy.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Czynnik całkujący w równaniach różniczkowych

Post autor: yorgin »

Czynnik całkujący w równaniach różniczkowych



Jedną z często spotykanych form równań różniczkowych zwyczajnych o jednej zmiennej przestrzennej jest ich prezentacja w postaci formy
\(\displaystyle{ P(x,y)\dd x+Q(x,y)\dd y=0.}\)
gdzie \(\displaystyle{ P}\) oraz \(\displaystyle{ Q}\) są funkcjami klasy \(\displaystyle{ \mathcal{C}^1}\) na pewnym jednospójnym obszarze \(\displaystyle{ \Omega}\) i nie zerują się obie jednocześnie w żadnym punkcie tego obszaru. Forma ta może być zupełna - mówimy wtedy o równaniu zupełnym. Jednak zwykle mamy do czynienia z równaniem niezupełnym, co w szczególności oznacza, że
\(\displaystyle{ \pfrac{P}{y}\neq \pfrac{Q}{x}}\).
Jeżeli równanie nie jest zupełne, to możemy znaleźć funkcję \(\displaystyle{ \mu(x,y)}\) taką, że wyjściowe równanie pomnożone stronami przez \(\displaystyle{ \mu(x,y)}\) staje się zupełne.

Definicja 1.1. Funkcję \(\displaystyle{ \mu}\) nazywamy czynnikiem całkującym.

Gdy znajdziemy czynnik całkujący równania, możemy je przekształcić do postaci
\(\displaystyle{ P(x,y)\mu(x,y)\dd x+Q(x,y)\mu(x,y)\dd y=0}\)
i następnie rozwiązać tak, jak klasyczne równanie zupełne.

Poniżej prezentujemy kilka podstawowych typów czynników całkujących oraz metody ich poszukiwania.




Twierdzenie 2.1. Jeżeli wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{1}{Q}\left(\frac{\partial P}{\partial y}-\frac{\partial Q}{\partial x}\right)}\)
jest funkcją zależną wyłącznie od zmiennej \(\displaystyle{ x}\), to istnieje czynnik całkujący \(\displaystyle{ \mu=\mu(x)}\) i jest on postaci
\(\displaystyle{ \mu(x)=\exp \left(\int\frac{1}{Q}\left(\frac{\partial P}{\partial y}-\frac{\partial Q}
{\partial x}\right)\dd x\right).}\)
Dowód:    
Analogiczne twierdzenie zachodzi dla czynnika zależnego tylko od zmiennej \(\displaystyle{ y}\).

Twierdzenie 2.2. Jeżeli wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{1}{P}\left(\frac{\partial Q}{\partial x}-\frac{\partial P}{\partial y}\right)}\)
jest funkcją zależną wyłącznie od zmiennej \(\displaystyle{ y}\), to istnieje czynnik całkujący \(\displaystyle{ \mu=\mu(y)}\) i jest on postaci
\(\displaystyle{ \mu(y)=\exp \left(\int\frac{1}{P}\left(\frac{\partial Q}{\partial x}-\frac{\partial P}{\partial y}\right)\dd y\right).}\)
Dowód jest identyczny, więc go pomijamy.

Przykład 2.3. \(\displaystyle{ y' + \frac{y}{x} = \frac{1}{ x^{3} \cdot y }}\)
Rozwiązanie - 342497.htm

Przykład 2.4. \(\displaystyle{ y'=\frac{y}{y^2+3x}}\)
Rozwiązanie - 334796.htm

Przykład 2.5. \(\displaystyle{ xy^{2}+y -x \frac{ \mbox{d}y }{ \mbox{d}x }=0}\)
Rozwiązanie - 331994.htm

Przykład 2.6. \(\displaystyle{ y^2 + \left( x^2-2xy\right) \frac{\dd y}{\dd x} =0}\)
Rozwiązanie - 360839.htm




Twierdzenie 3.1. Jeżeli istnieją funkcje \(\displaystyle{ u=u(x)}\) oraz \(\displaystyle{ v=v(y)}\) takie, że
\(\displaystyle{ \pfrac{P(x,y)}{y}-\pfrac{Q(x,y)}{x}=u(x)Q(x,y)-v(y)P(x,y),}\)
to istnieje czynnik całkujący \(\displaystyle{ \mu=\mu(x,y)=f(x)g(y)}\), gdzie
\(\displaystyle{ f(x)=\exp\left(\int u(x)\dd x\right),\qquad g(y)=\exp\left(\int v(y)\dd y\right).}\)
Dowód:    

Przykład 3.2. \(\displaystyle{ \frac{xy}{e^y} + \left( xy- \frac{x^2y}{e^y} \right) \frac{\dd y}{\dd x} =0}\)
Rozwiązanie - 360857.htm

Przykład 3.3. \(\displaystyle{ (\sin{4y}+\frac{2}{x}\sin{2y})-2x\sin^2{2y}\frac{\dd y}{\dd x}=0}\)
Rozwiązanie - 103632.htm





Twierdzenie 4.1. Niech \(\displaystyle{ S(x,y)=x+y}\) Jeżeli wyrażenie
\(\displaystyle{ \frac{1}{P-Q}\left(\pfrac{Q}{y}-\pfrac{P}{x}\right),}\)
jest funkcją zależną formalnie wyłącznie od zmiennej \(\displaystyle{ S}\), to istnieje czynnik całkujący \(\displaystyle{ \mu=\mu(S(x,y))}\) i jest on postaci
\(\displaystyle{ \mu(x,y)=\exp\left(\int \frac{1}{P-Q}\left(\pfrac{Q}{y}-\pfrac{P}{x}\right)\dd S\right),}\)
Dowód:    

Przykład 4.2. \(\displaystyle{ (3x+4y)\dd x-(2x+y)\dd y=0}\) (źródło - wikipedia)
Rozwiązanie:
Ukryta treść:    


Rozważmy równanie różniczkowe liniowe niejednorodne rzędu pierwszego
\(\displaystyle{ y'(x)+f(x)y(x)=g(x)\qquad (\Delta)}\)
Poza klasycznymi metodami, jak uzmiennianie stałej czy metoda przewidywań (przykłady), możemy zastosować metodę czynnika całkującego w innej niż wcześniej formie. Mianowicie, możemy znaleźć taką funkcję \(\displaystyle{ \mu(x)}\), że wyjściowe równanie pomnożone stronami przez nią daje się łatwo rozwiązać. Precyzuje to poniższe twierdzenie.

Twierdzenie 5.1. Istnieje funkcja \(\displaystyle{ \mu=\mu(x)}\) taka, że równanie \(\displaystyle{ (\Delta)}\) daje się zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ (y(x)\cdot \mu(x))'=g(x)\mu(x).}\)
Funkcja \(\displaystyle{ \mu}\) dana jest wzorem
\(\displaystyle{ \mu(x)=\exp\left(\int f(x)\dd x\right)}\)
Dowód:    


Przykład 5.2. \(\displaystyle{ y'+y\ctg x=\frac{x^2}{\sin x}}\)
Rozwiązanie:
Ukryta treść:    
Przykład 5.3. \(\displaystyle{ y' + 2xy = x}\)

Rozwiązanie - 356914.htm



Wszelkie uwagi, informacje o błędach/literówkach proszę kierować na PW. Mile widziane sugestie, akceptuję również odnośniki do (ciekawych) przykładów z forum.
kruszewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6864
Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów
Podziękował: 50 razy
Pomógł: 1112 razy

Czynnik całkujący w równaniach różniczkowych

Post autor: kruszewski »

Proponuję postawić ten list jako "przyklejony".
Będzie przydatny wielu PT Forumowiczom.
W.Kr.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Czynnik całkujący w równaniach różniczkowych

Post autor: Swistak »

Całego artykułu nie miałem czasu przejrzeć, ale na pierwszy rzut oka, to
wydaje mi się, że jeżeli chcemy nauczyć kogoś znajdowania czynnika całkującego, to twierdzenie
"Jeżeli \(\displaystyle{ \frac{1}{Q}\left(\frac{\partial P}{\partial y}-\frac{\partial Q}
{\partial x}\right)}\)
jest funkcja zmiennej \(\displaystyle{ x}\), to wtedy dobrym czynnikiem całkującym będzie \(\displaystyle{ \mu(x)=\exp \left(\int\frac{1}{Q}\left(\frac{\partial P}{\partial y}-\frac{\partial Q}
{\partial x}\right)\dd x\right)}\)
"
wydaje się być dużo użyteczniejsze niż twierdzenie
"Jeżeli istnieje czynnik całkujący postaci \(\displaystyle{ \mu=\mu(x)}\), to

\(\displaystyle{ \mu(x)=\exp \left(\int\frac{1}{Q}\left(\frac{\partial P}{\partial y}-\frac{\partial Q}
{\partial x}\right)\dd x\right)}\)
"
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Czynnik całkujący w równaniach różniczkowych

Post autor: yorgin »

kruszewski, temat jest linkowany w innym przyklejonym temacie w forum poświęconym równaniom różniczkowym.

Swistak, uwaga słuszna. Istotnie, rozwiązując zadanie zaczynamy od sprawdzenia, czy odpowiednie wyrażenie jest takiej czy innej postaci i stąd formułujemy wniosek o postaci czynnika całkującego. Przeformułowałem więc wypowiedzi twierdzeń na bardziej "praktyczne".

Podziękowania dla luka52 za podsunięcie pomysłu na rozdział piąty oraz zwrócenie uwagi na kilka kwestii technicznych.

mariuszm, z kolei Twoje uwagi dotyczyły w jednym przypadku sytuacji zbyt ogólnej (moim celem jest przedstawienie postaci czynnika w sprecyzowanych i zwykle nauczanych postaciach), w drugim przypadku sytuacji, w moim przekonaniu, "na siłę".
Zablokowany