Witam znalazłem taką stronę :
Porównywałem z programem nauczania i niby wszystko się zgadza. To co w programie to jest na tej stronie omówione. Zastanawiam się czy jest to wiedza w miarę kompletna która pozwoli mi przygotować się do matury rozszerzonej. Zacząłem od programu szkoły podstawowej ze względu na swoje braki. Jeśli ktoś jest w stanie zerknąć i ocenić tą stronę to będę wdzięczny.
Strona na temat nauki matematyki - ocencie
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Strona na temat nauki matematyki - ocencie
Jeśli zamierzasz zdawać później niż w tym roku, to powinieneś jeszcze poznać elementy rachunku różniczkowego. Za to możesz całkowicie pominąć dział: elementy logiki matematycznej.aifam10 pisze:Zastanawiam się czy jest to wiedza w miarę kompletna która pozwoli mi przygotować się do matury rozszerzonej.
Nie przeczytałem całej, ale to chyba jedna z lepszych, które widziałem. Oczywiście są pewne mankamenty. Na przykład w rozdziale o natrafiamy na zdanie:aifam10 pisze: Jeśli ktoś jest w stanie zerknąć i ocenić tą stronę to będę wdzięczny.
Z kontekstu wiadomo, że chodzi o liczby naturalne, przy czym \(\displaystyle{ 0}\) jest liczbą naturalną. Jednak:Pamiętaj
Każda liczba ma co najmniej dwa dzielniki: \(\displaystyle{ 1}\) i samą siebie.
1. liczba \(\displaystyle{ 1}\) nie ma dwóch dzielników naturalnych,
2. liczba \(\displaystyle{ 0}\) nie jest dzielnikiem samej siebie według podanej definicji.
W zasadzie czytając każdą książkę do matematyki – zwłaszcza na poziomie szkolnym – trzeba mieć krytyczne podejście. Tym bardziej dotyczy to materiałów zamieszczonych w internecie.
-
aifam10
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 20 lut 2014, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asdsad
- Podziękował: 5 razy
Strona na temat nauki matematyki - ocencie
Rozumiem, że tego działu "elementy logiki matematycznej" na maturach nie ma tak? A zamierzam w tym roku zdawać więc różniczkowanie sobie odpuszczę, chyba że starczy czasu bo na studiach mnie i tak nie ominie ten temat
Dzięki wielkie norwimaj, że Tobie jedynemu chciało się zajrzeć. The force will be with you !
Dzięki wielkie norwimaj, że Tobie jedynemu chciało się zajrzeć. The force will be with you !
-
bartek118
- Użytkownik

- Posty: 5965
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Strona na temat nauki matematyki - ocencie
Oczywiście, że jest. \(\displaystyle{ 0}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 0}\).2. liczba \(\displaystyle{ 0}\) nie jest dzielnikiem samej siebie według podanej definicji.
-
aifam10
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 20 lut 2014, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: asdsad
- Podziękował: 5 razy
Strona na temat nauki matematyki - ocencie
Nigdy cholero nie dziel przez zero
A poza tym to : "Wśród matematyków trwa dyskusja czy \(\displaystyle{ 0}\) także zaliczać do zbioru liczb naturalnych, przez co można spotkać się z zapisem
\(\displaystyle{ \mathbb{N} = \{0,1,2,3,\ldots,42, \ldots \}}\)
jak i
\(\displaystyle{ \mathbb{N} = \{1,2,3,\ldots,42, \ldots \}}\)
Zawsze warto zapytać nauczyciela jaką szkołę preferuje. Jednoznaczny jest za to zapis:
\(\displaystyle{ \mathbb{N}_{+} = \{1,2,3,\ldots,42, \ldots \}}\)
co w praktyce oznacza zbiór liczb naturalnych dodatnich.
"
A poza tym to : "Wśród matematyków trwa dyskusja czy \(\displaystyle{ 0}\) także zaliczać do zbioru liczb naturalnych, przez co można spotkać się z zapisem
\(\displaystyle{ \mathbb{N} = \{0,1,2,3,\ldots,42, \ldots \}}\)
jak i
\(\displaystyle{ \mathbb{N} = \{1,2,3,\ldots,42, \ldots \}}\)
Zawsze warto zapytać nauczyciela jaką szkołę preferuje. Jednoznaczny jest za to zapis:
\(\displaystyle{ \mathbb{N}_{+} = \{1,2,3,\ldots,42, \ldots \}}\)
co w praktyce oznacza zbiór liczb naturalnych dodatnich.
"
Ostatnio zmieniony 23 mar 2014, o 16:00 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeXa TYLKO do wyrażeń matematycznych.
-
norwimaj
- Użytkownik

- Posty: 5091
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Strona na temat nauki matematyki - ocencie
W matematyce tak, ale w matematyce szkolnej nie zawsze. Spójrz, jaka definicja tam jest przyjęta.bartek118 pisze: Oczywiście, że jest. \(\displaystyle{ 0}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ 0}\).
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Strona na temat nauki matematyki - ocencie
Tam chyba nie ma w ogóle definicji podzielności, jest tylko definicja dzielnika. Jeżeli przyjmiemy domyślną definicję, że \(\displaystyle{ n}\) jest podzielne przez \(\displaystyle{ k}\) jeśli \(\displaystyle{ k}\) jest dzielnikiem \(\displaystyle{ n}\), to faktycznie \(\displaystyle{ 0}\) nie jest podzielne przez \(\displaystyle{ 0}\).
JK
JK
