Witam mam 2 trudne zadania do rozwiazania (dla mnei sa trudne bo prawie nic nierozumiem ;p)
Niebede owijal w bawelne odraazuj przejde do rzeczy a wiec:
1 zadanie:
Ile cipeła odda powietrzu woda o temperaturze 90 °C w czarjniku o pojemnosci 1,5l ktory zestawiono z gazu. Temperatura powietrza w pomieszczeniu wynosi 18 °C
2 zadanie:
O ile stopni orzeje sie woda w basenie o głeb. 2m szer. 10m i dł. 25m jesli slonce dostarczylo energi \(\displaystyle{ 4200 10^6 \ (J)}\)
Temat poprawiłem, jeśli chodzi o zapis - zapoznaj się z https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
luka52
Bilans cieplny - zadania
-
swistak123
- Użytkownik

- Posty: 1
- Rejestracja: 9 maja 2007, o 19:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
Bilans cieplny - zadania
Ostatnio zmieniony 9 maja 2007, o 19:50 przez swistak123, łącznie zmieniany 1 raz.
- Proto
- Użytkownik

- Posty: 10
- Rejestracja: 15 lut 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czestochowa
- Podziękował: 1 raz
Bilans cieplny - zadania
1 Ilosc ciepla ktora odda woda w czajniku:
Qodd=Cw*mw*(Tp-Tk)
Cw-4200j/kg*k
czyli
Qodd=4200*1,5*(90-18)=453600J
2. Liczymy objetosc i mase
V=2*10*25=500 m^3 czyli masa=500000kg
Qp=Cw*mw*ΔT
ΔT=Qp/(Cw*mw)
ΛT= 4200*10^6/ (4200*500000)= 2*Celcjusza badz kelwina
Qodd=Cw*mw*(Tp-Tk)
Cw-4200j/kg*k
czyli
Qodd=4200*1,5*(90-18)=453600J
2. Liczymy objetosc i mase
V=2*10*25=500 m^3 czyli masa=500000kg
Qp=Cw*mw*ΔT
ΔT=Qp/(Cw*mw)
ΛT= 4200*10^6/ (4200*500000)= 2*Celcjusza badz kelwina