Taki tam jeden pomysł odnośnie matury...

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.

Czy matura z matematyki powinna być obowiązkowa?

Zdecydowanie tak
24
86%
Raczej tak ale po moim trupie
0
Brak głosów
tak jakby chyba tak ale...
1
4%
raczej nie, chyba, że moje wnuki będą dopiero ją zdawać
1
4%
stanowczo nie, to "dziwny" pomysł
1
4%
tak ale po wprowadzeniu reform w nauczaniu matematyki
1
4%

Liczba głosów: 28

Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 1 raz

Post autor: Lady Tilly »

"W 2010, a nie - jak zapowiadano wcześniej – w 2009 roku matematyka stanie się na maturze przedmiotem obowiązkowym - ogłosił minister Edukacji Roman Giertych podczas spotkania z rektorami szkół wyższych." (źródło: )
Czy matura z matematyki powinna być obowiazkowa?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 47 razy

Post autor: luka52 »

Jeśli o mnie chodzi to żaden przedmiot na maturze nie powinien być obowiązkowy.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 41 razy

Post autor: natkoza »

jeśli o mnie chodzi to również, choc ja i tak mam mature już za sobą
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Post autor: max »

Zgadzam się z przedmówcami.
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: Calasilyar »

Czemu nie? Każdego, nawet humanistę stać na zdanie matmy na podstawie, bo trzeba być niezłym tłukiem, żeby nie napisać nawet 30% na podstawie...
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 32 razy

Post autor: kolanko »

Wg mnie powinna byc matura ale sam sobie wybierasz z czego chcesz pisac a nie ze Ci narzucaja .... ;/ nonsens
Awatar użytkownika
Calasilyar
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 29 razy

Post autor: Calasilyar »

Awatar użytkownika
setch
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 155 razy

Post autor: setch »

Jakby na maturze wybieralo sie na przyklad dwa przedmioty, to duza wiekszosc zdawalaby biologie i geografie. Niezdanie tych dwoch przedmiotow graniczy z cudem, a matura to w koncu sprawdzian dojrzalosci intelektualnej
Raziel
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: Raziel »

Nonsensem jest to że trzeba koniecznie zdawać 2 przedmioty humanistyczne (polski i obcy), a matematyka jest tylko dla chętnych. Powinno być albo w pełni dowolne co się piszę albo matematyka i polski obowiązkowo.
Bezsensowne są tłumaczenia, że nie każdy umie matematykę itd, ja jestem zdecydowanym ścisłowcem a uporałem się z 2 przedmiotami humanistycznymi. Ciekawe co by było gdyby obowiązkowe były matematyka i np fizyka.

W chwili obecnej matura jest po prostu stworzona dla humanistów, jak ktoś wymiata w takich przedmiotach to bierze polski, obcy, i np wos i ma lajcik.
Jak ktoś jest ścisłowcem to ma klops
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 37 razy

Post autor: max »

Calasilyar pisze:nawet humanistę stać na zdanie matmy na podstawie
wierz mi, bywają przypadki beznadziejne...
setch pisze:Jakby na maturze wybieralo sie na przyklad dwa przedmioty, to duza wiekszosc zdawalaby biologie i geografie.
a niech sobie zdają takie dziwaczne combosy... ciekawe gdzie potem na studia pójdą? Na łopatologię stosowaną? Zresztą na biologię to trzeba jednak sporo wkuć... już wos chyba łatwiejszy.

Oczywiście dobrze by było, gdyby każdy Polak legitymował się przynajmniej elementarnie wszechstronnym wykształceniem, tylko pytanie czy matura obowiązkowa jest odpowiednim środkiem do osiągnięcia tego celu?
Patrząc na wulgaryzację matury z języka polskiego, polegającą na jednym wielkim schematyzmie - można mieć obawy, czy obowiązkowa matura z matematyki nie stanie się podobną farsą (jednak trudno spodziewać się, że nagle wszyscy będą się uczyć tej matmy, a z drugiej strony niefajnie jest jak dużo młodzieży nie zdaje egzaminu dojrzałości - takie jest rozumowanie ludzi z góry, co pokazała chociażby zeszłoroczna 'amnestyjna' propozycja MEN... zatem możemy się już bać jakichś 'pomysłowych' ułatwień).
sztuczne zęby
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 4 razy

Post autor: sztuczne zęby »

Ja uważam, że matura powinna być obowiązkowa z polskiego i matmy, albo z niczego i wtedy zdawać na przykład 3 dowolne przedmioty.
A co do tego, że dużo osób nie zdaję, no cóż nie każdy musi mieć świadectwo maturalne. Jak egzamin jest taki, że go wszyscy zdają, wtedy traci on sens. To tak jak to po podstawówce, niby jest, a nikt nie traktuje go poważnie.
A poziom intelektualny niektórych ludzi po technikach, czy gorszych liceach jest tak żałosny, że naprawdę na maturę nie zasługują.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ariadna »

Odmienny pogląd: nie dla matury obowiązkowej z matmy. Jak ktoś lubi to niech sobie wybiera, jak nie droga wolna.
Polski musi być obowiązkowy, to chyba jasne.
Co do języków: proszę nie określać języków obcych jako przedmioty humanistyczne! bzudra przecież to.
Języki obce to powinny być dwa obowiązkowe, z czego najmniej jeden na poziomie rozszerzonym.
To tak po krótce punkt widzenia aktualnie już studentki.
Raziel
Użytkownik
Użytkownik

ariadna pisze:Odmienny pogląd: nie dla matury obowiązkowej z matmy. Jak ktoś lubi to niech sobie wybiera, jak nie droga wolna.
Polski musi być obowiązkowy, to chyba jasne.
Co do języków: proszę nie określać języków obcych jako przedmioty humanistyczne! bzudra przecież to.
Języki obce to powinny być dwa obowiązkowe, z czego najmniej jeden na poziomie rozszerzonym.
To tak po kótce punkt widzenia aktualnie już studentki.
A ja nie kumam czemu polski musi być na maturze? Jakiś argumencik?
85%, jak nie więcej języka polskiego w szkołach średnich to lektury i pytanie po co mi znajomość np Makbeta na Inżynierii Środowiska?
Język polski szlifujący poprawną wymowę/pisownię oraz bogactwo językowe rozumiem ale lektury nie. Jestem za pierwszą częścią matury z polskiego tzn czytanie ze zrozumieniem, wbrew pozorom to często spotykana dolegliwość. Ale obowiązkowa znajomość lektur i przede wszystkim tylu!
Ciekawym przykładem mogę być ja, mam dosyć spore problemy z poprawną pisownią. Wniosek z tego że jestem kiepskim uczniem, jednocześnie sęk w tym że mam maturę z polskiego. Wiele osób nie mających matury pisze o wiele poprawniej ode mnie, a to daje do myślenia. Przede wszytskim co matura z języka polskiego sprawdza, co trzeba umieć by zdać?
Bo moje mizerne 47% z polskiego wzięło się głównie z tego, że umiejętnie przepisałem tekst który był tam napisany.

Jeśli język obcy nie jest humanistycznym przedmiotem to jakim, bo się troszkę pogubiłem?
Ale zgodzę się, że języki obce bardzo ważne i nieznajomość ich to duży błąd, ale również to kwestia komunikacji, a jakiegoś filozoficznego myślenia.

A to pogląd też osoby studiującej.
luka52
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: luka52 »

A kimże są ludzie w MEN aby decydować o tym jaki przedmiot jest dla mnie ważny i muszę go zdawać na maturze (bo np. chciałbym się dostać na studia i potrzebna jest mi matura)
Raziel
Użytkownik
Użytkownik

luka52 pisze:A kimże są ludzie w MEN aby decydować o tym jaki przedmiot jest dla mnie ważny
Są właśnie ludźmi z MEN i stety/niestety to oni trzymają ten ster

Jednak język obcy jest chyba na każdym kierunku.
ODPOWIEDZ