Taki tam jeden pomysł odnośnie matury...
- Lady Tilly
- Użytkownik

- Podziękował: 1 raz
"W 2010, a nie - jak zapowiadano wcześniej – w 2009 roku matematyka stanie się na maturze przedmiotem obowiązkowym - ogłosił minister Edukacji Roman Giertych podczas spotkania z rektorami szkół wyższych." (źródło: )
Czy matura z matematyki powinna być obowiazkowa?
Czy matura z matematyki powinna być obowiazkowa?
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
Czemu nie? Każdego, nawet humanistę stać na zdanie matmy na podstawie, bo trzeba być niezłym tłukiem, żeby nie napisać nawet 30% na podstawie...
- Calasilyar
- Użytkownik

- Podziękował: 29 razy
- setch
- Użytkownik

- Podziękował: 155 razy
Jakby na maturze wybieralo sie na przyklad dwa przedmioty, to duza wiekszosc zdawalaby biologie i geografie. Niezdanie tych dwoch przedmiotow graniczy z cudem, a matura to w koncu sprawdzian dojrzalosci intelektualnej
-
Raziel
- Użytkownik

Nonsensem jest to że trzeba koniecznie zdawać 2 przedmioty humanistyczne (polski i obcy), a matematyka jest tylko dla chętnych. Powinno być albo w pełni dowolne co się piszę albo matematyka i polski obowiązkowo.
Bezsensowne są tłumaczenia, że nie każdy umie matematykę itd, ja jestem zdecydowanym ścisłowcem a uporałem się z 2 przedmiotami humanistycznymi. Ciekawe co by było gdyby obowiązkowe były matematyka i np fizyka.
W chwili obecnej matura jest po prostu stworzona dla humanistów, jak ktoś wymiata w takich przedmiotach to bierze polski, obcy, i np wos i ma lajcik.
Jak ktoś jest ścisłowcem to ma klops
Bezsensowne są tłumaczenia, że nie każdy umie matematykę itd, ja jestem zdecydowanym ścisłowcem a uporałem się z 2 przedmiotami humanistycznymi. Ciekawe co by było gdyby obowiązkowe były matematyka i np fizyka.
W chwili obecnej matura jest po prostu stworzona dla humanistów, jak ktoś wymiata w takich przedmiotach to bierze polski, obcy, i np wos i ma lajcik.
Jak ktoś jest ścisłowcem to ma klops
- max
- Użytkownik

- Podziękował: 37 razy
wierz mi, bywają przypadki beznadziejne...Calasilyar pisze:nawet humanistę stać na zdanie matmy na podstawie
a niech sobie zdają takie dziwaczne combosy... ciekawe gdzie potem na studia pójdą? Na łopatologię stosowaną? Zresztą na biologię to trzeba jednak sporo wkuć... już wos chyba łatwiejszy.setch pisze:Jakby na maturze wybieralo sie na przyklad dwa przedmioty, to duza wiekszosc zdawalaby biologie i geografie.
Oczywiście dobrze by było, gdyby każdy Polak legitymował się przynajmniej elementarnie wszechstronnym wykształceniem, tylko pytanie czy matura obowiązkowa jest odpowiednim środkiem do osiągnięcia tego celu?
Patrząc na wulgaryzację matury z języka polskiego, polegającą na jednym wielkim schematyzmie - można mieć obawy, czy obowiązkowa matura z matematyki nie stanie się podobną farsą (jednak trudno spodziewać się, że nagle wszyscy będą się uczyć tej matmy, a z drugiej strony niefajnie jest jak dużo młodzieży nie zdaje egzaminu dojrzałości - takie jest rozumowanie ludzi z góry, co pokazała chociażby zeszłoroczna 'amnestyjna' propozycja MEN... zatem możemy się już bać jakichś 'pomysłowych' ułatwień).
-
sztuczne zęby
- Użytkownik

- Podziękował: 4 razy
Ja uważam, że matura powinna być obowiązkowa z polskiego i matmy, albo z niczego i wtedy zdawać na przykład 3 dowolne przedmioty.
A co do tego, że dużo osób nie zdaję, no cóż nie każdy musi mieć świadectwo maturalne. Jak egzamin jest taki, że go wszyscy zdają, wtedy traci on sens. To tak jak to po podstawówce, niby jest, a nikt nie traktuje go poważnie.
A poziom intelektualny niektórych ludzi po technikach, czy gorszych liceach jest tak żałosny, że naprawdę na maturę nie zasługują.
A co do tego, że dużo osób nie zdaję, no cóż nie każdy musi mieć świadectwo maturalne. Jak egzamin jest taki, że go wszyscy zdają, wtedy traci on sens. To tak jak to po podstawówce, niby jest, a nikt nie traktuje go poważnie.
A poziom intelektualny niektórych ludzi po technikach, czy gorszych liceach jest tak żałosny, że naprawdę na maturę nie zasługują.
- ariadna
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
Odmienny pogląd: nie dla matury obowiązkowej z matmy. Jak ktoś lubi to niech sobie wybiera, jak nie droga wolna.
Polski musi być obowiązkowy, to chyba jasne.
Co do języków: proszę nie określać języków obcych jako przedmioty humanistyczne! bzudra przecież to.
Języki obce to powinny być dwa obowiązkowe, z czego najmniej jeden na poziomie rozszerzonym.
To tak po krótce punkt widzenia aktualnie już studentki.
Co do języków: proszę nie określać języków obcych jako przedmioty humanistyczne! bzudra przecież to.
Języki obce to powinny być dwa obowiązkowe, z czego najmniej jeden na poziomie rozszerzonym.
To tak po krótce punkt widzenia aktualnie już studentki.
-
Raziel
- Użytkownik

A ja nie kumam czemu polski musi być na maturze? Jakiś argumencik?ariadna pisze:Odmienny pogląd: nie dla matury obowiązkowej z matmy. Jak ktoś lubi to niech sobie wybiera, jak nie droga wolna.
To tak po kótce punkt widzenia aktualnie już studentki.
85%, jak nie więcej języka polskiego w szkołach średnich to lektury i pytanie po co mi znajomość np Makbeta na Inżynierii Środowiska?
Język polski szlifujący poprawną wymowę/pisownię oraz bogactwo językowe rozumiem ale lektury nie. Jestem za pierwszą częścią matury z polskiego tzn czytanie ze zrozumieniem, wbrew pozorom to często spotykana dolegliwość. Ale obowiązkowa znajomość lektur i przede wszystkim tylu!
Ciekawym przykładem mogę być ja, mam dosyć spore problemy z poprawną pisownią. Wniosek z tego że jestem kiepskim uczniem, jednocześnie sęk w tym że mam maturę z polskiego. Wiele osób nie mających matury pisze o wiele poprawniej ode mnie, a to daje do myślenia. Przede wszytskim co matura z języka polskiego sprawdza, co trzeba umieć by zdać?
Bo moje mizerne 47% z polskiego wzięło się głównie z tego, że umiejętnie przepisałem tekst który był tam napisany.
Jeśli język obcy nie jest humanistycznym przedmiotem to jakim, bo się troszkę pogubiłem?
Ale zgodzę się, że języki obce bardzo ważne i nieznajomość ich to duży błąd, ale również to kwestia komunikacji, a jakiegoś filozoficznego myślenia.
A to pogląd też osoby studiującej.
-
luka52
- Użytkownik

- Podziękował: 47 razy
A kimże są ludzie w MEN aby decydować o tym jaki przedmiot jest dla mnie ważny i muszę go zdawać na maturze (bo np. chciałbym się dostać na studia i potrzebna jest mi matura)
-
Raziel
- Użytkownik

Są właśnie ludźmi z MEN i stety/niestety to oni trzymają ten sterluka52 pisze:A kimże są ludzie w MEN aby decydować o tym jaki przedmiot jest dla mnie ważny
Jednak język obcy jest chyba na każdym kierunku.