Rozwiąż równanie : \(\displaystyle{ \left| 1-2x\right| -a=2}\) , gdzie \(\displaystyle{ a}\) jest parametrem.
Moje rozwiązanie to:
\(\displaystyle{ x= - \frac{1+a}{2} \vee x= \frac{3+a}{2}}\)
Pozdrawiam, Alimiel.
Równanie z parametrem.
Równanie z parametrem.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, o 13:38 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Część postu usunięto ze względu na temat nieadekwatny do działu, w którym post został umieszczony. Każde wyrażenie matematyczne umieszczaj między tagami[latex], [/latex] .
Powód: Część postu usunięto ze względu na temat nieadekwatny do działu, w którym post został umieszczony. Każde wyrażenie matematyczne umieszczaj między tagami
- Igor V
- Użytkownik

- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Równanie z parametrem.
Ok.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2014, o 13:41 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Część postu usunięta - zawierała odpowiedź na treść nieodpowiadającą działowi Forum.
Powód: Część postu usunięta - zawierała odpowiedź na treść nieodpowiadającą działowi Forum.
-
Ania221
- Użytkownik

- Posty: 1922
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 13:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 326 razy
Równanie z parametrem.
Ad 2. Nie podałeś założeń
\(\displaystyle{ \left| 1-2x\right| -a=2}\)
\(\displaystyle{ \left| 1-2x\right|=a+2}\)
Jaka musi być prawa strona równania?
I dalej musisz zrobić dyskusję rozwiązań
\(\displaystyle{ \left| 1-2x\right| -a=2}\)
\(\displaystyle{ \left| 1-2x\right|=a+2}\)
Jaka musi być prawa strona równania?
I dalej musisz zrobić dyskusję rozwiązań
Równanie z parametrem.
Właśnie w tym sęk, że tak brzmi treść zadania dlatego nie bardzo wiem jak to ugryźć. Wartość bezwględna nie jest problemem.
