Witam,
Bardzo proszę o pomoc (wskazówki) do rozwiązania zadania.
Zbadać zbiezność ciągów i wksazać ich granicę (jeśli istnieje)
a) \(\displaystyle{ \left( x_{n}, y_{n} \right) = \left( \log _{2n+3} 3, \frac{-3}{n}\right)}\)
b) \(\displaystyle{ \left( x_{n}, y_{n}, z_{n} \right) = \left(\left( \frac{1}{ 3^{n}\right), \left( \frac{3}{4} \right)^{3n} , \left( \frac{1}{2} \right)^{-n} }\right)}\)
Z góry dziękuję Wam za pomoc
Zbadać zbiezność ciągów i wksazać ich granicę (jeśli istniej
-
Biala-Flaga
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
Zbadać zbiezność ciągów i wksazać ich granicę (jeśli istniej
Ostatnio zmieniony 30 lis 2013, o 10:02 przez Vardamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
Biala-Flaga
- Użytkownik

- Posty: 14
- Rejestracja: 30 lis 2013, o 09:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
Zbadać zbiezność ciągów i wksazać ich granicę (jeśli istniej
Może przedstawię swój tok rozwiązywania - na razie dot. pkt a.
Z twierdzenia.: Jeśli szereg\(\displaystyle{ \sum a_n}\) jest zbieżny, to \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} a_n=0}\).
Więc liczę sobie granicę \(\displaystyle{ \lim_{ x\to\infty} \left( x_{n}, y_{n} \right) = \left( \log _{2n+3} 3, \frac{-3}{n}\right) = \lim_{ k\to 0}\left( x_{k}, y_{k}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ \left( x_{k}, y_{k}\right) = \left( \frac{1}{k}, \frac{1}{k} \right)}\).
Otrzymuję \(\displaystyle{ \lim_{ k\to 0 } \left( \log_{ \frac{2}{k} +3}{3}, -3k\right) \xrightarrow{k\to 0} \left( 0,0\right)}\)
Pytanie teraz, czy ja w ogóle w poprawny sposób rozwiązuje to zadanie.
Z twierdzenia.: Jeśli szereg\(\displaystyle{ \sum a_n}\) jest zbieżny, to \(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} a_n=0}\).
Więc liczę sobie granicę \(\displaystyle{ \lim_{ x\to\infty} \left( x_{n}, y_{n} \right) = \left( \log _{2n+3} 3, \frac{-3}{n}\right) = \lim_{ k\to 0}\left( x_{k}, y_{k}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ \left( x_{k}, y_{k}\right) = \left( \frac{1}{k}, \frac{1}{k} \right)}\).
Otrzymuję \(\displaystyle{ \lim_{ k\to 0 } \left( \log_{ \frac{2}{k} +3}{3}, -3k\right) \xrightarrow{k\to 0} \left( 0,0\right)}\)
Pytanie teraz, czy ja w ogóle w poprawny sposób rozwiązuje to zadanie.
