Obliczyć całkę \(\displaystyle{ \iiint_{V} \sqrt{ x^{2}+ y^{2}} \mbox{d}x \mbox{d}y \mbox{d}z}\) gdzie V opisane jest nierównościami: \(\displaystyle{ 2 \le 2 x^{2} \le x^{2}+ y^{2} \le x^{2}+ y^{2}+4z^{2} \le 16}\)
Czy mógłby ktoś podpowiedzieć, jak właściwie wygląda ten obszar całkowania? Próbowałam wyznaczać bryły kolejno z nierówności, jednak wyszło ich tak wiele, że ciężko to narysować... Może ktoś widzi bez rysowania obszaru, jakie podstawienie zastosować?
Obliczanie całki potrójnej
-
Ser Cubus
- Użytkownik

- Posty: 1401
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Obliczanie całki potrójnej
za dużo znaków nierównościu tutaj i nie za bardzo wiem co tutaj napisałeś, ale tak na szybko to spróbuj może współrzędnych sferycznych
