Układ hamiltonowski

Równania różniczkowe i całkowe. Równania różnicowe. Transformata Laplace'a i Fouriera oraz ich zastosowanie w równaniach różniczkowych.
kakusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 58
Rejestracja: 28 paź 2012, o 16:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 1 raz

Układ hamiltonowski

Post autor: kakusia18 »

Witam, czy mógłby ktoś mi wytłumaczyć na przykładzie jak się sprawdza czy układ jest hamiltonowski ? Nie było tego na ćwiczeniach, a z inf z netu ciężko jest mi sie odnaleźć. Dziękuje.
Przykład:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x'= (e^{x} + e^{-x})(e^{y} - e^{-y})\\y'= (e^{-x} - e^{x})(e^{y} + e^{-y})\end{cases}}\)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Układ hamiltonowski

Post autor: yorgin »

Układ hamiltonowski pochodzi od hamiltonianiu \(\displaystyle{ H}\), więc

\(\displaystyle{ x'=f(x,y)=-H'_y\\
y'=g(x,y)=H'_x}\)


Z Tw Schwarza

\(\displaystyle{ f'_x=-H''_{yx}=-H''_{xy}=-g'_y}\)

więc wystarczy sprawdzić, czy \(\displaystyle{ f'_x=-g'_y}\).
marta6aa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 lip 2011, o 09:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kielce
Podziękował: 2 razy

Układ hamiltonowski

Post autor: marta6aa »

czy mógłby ktoś podać rozwiązanie do tego układu, bo chyba pogubiłam się w tych pochodnych i nie za bardzo wiem jak to sprawdzić
mariusz689
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 249
Rejestracja: 15 lut 2008, o 22:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LBN
Podziękował: 48 razy

Układ hamiltonowski

Post autor: mariusz689 »

yorgin, Otrzymujemy \(\displaystyle{ 0=e^x e^{-y}}\)

Więc układ nie jest hamiltonowski, tak ?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12680
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Układ hamiltonowski

Post autor: yorgin »

To, co otrzymujesz, raczej nie pochodzi z tego zadania.

Powyższy układ jest hamiltonowski.
ODPOWIEDZ