przedstawienie liczby w innej postaci
-
sławek1988
- Użytkownik

- Posty: 97
- Rejestracja: 10 wrz 2006, o 20:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
przedstawienie liczby w innej postaci
mam taką liczbe, \(\displaystyle{ a=\frac{3\sqrt{3}-4}{1+2\sqrt{3}}}\) i jak ją teraz przedstawić w postaci \(\displaystyle{ x+y\sqrt{3}}\)??
-
Wilkołak
- Użytkownik

- Posty: 256
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łomża / Warszawa
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 46 razy
przedstawienie liczby w innej postaci
\(\displaystyle{ a=\frac{(3\sqrt{3}-4)(1-2\sqrt{3})}{(1+2\sqrt{3})(1-2\sqrt{3})}= -\frac{-22+11\sqrt{3}}{-11} = 2 - \sqrt{3}}\)
- Uzo
- Użytkownik

- Posty: 1069
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
przedstawienie liczby w innej postaci
uwymierniamy i otrzymujemy :
\(\displaystyle{ \frac{(3\sqrt{3}-4)(1-2\sqrt{3})}{-11}=\frac{-22+11\sqrt{3}}{-11}=2-\sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{(3\sqrt{3}-4)(1-2\sqrt{3})}{-11}=\frac{-22+11\sqrt{3}}{-11}=2-\sqrt{3}}\)