[Nierówności] Krótkie nierówności.

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
dusiek1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2013, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

[Nierówności] Krótkie nierówności.

Post autor: dusiek1609 »

Udowodnij, że nierówność, jeżeli \(\displaystyle{ a,b,c > 0}\)

a) \(\displaystyle{ \frac{1}{a+b} + \frac{1}{a+c} + \frac{1}{b+c} > \frac{3}{a+b+c}}\)

b) \(\displaystyle{ \left( a^{3} + b^{3} + c^{3} \right) \left( \frac{1}{a} + \frac{1}{b} + \frac{1}{c} \right) > \left( a+b+ c \right)^{2}}\)

c) \(\displaystyle{ \frac{ x^{2} + y^{2} + z^{2} }{ \left( x-y \right) ^{2} + \left( y-z \right) ^{2} + \left( z-x \right) ^{2} } > \frac{1}{3}}\)

Naniosłem pewne poprawki, bo np. podpunkt c) nie był pierwotnie nierównością. Ponewor
Ostatnio zmieniony 8 mar 2013, o 18:15 przez Ponewor, łącznie zmieniany 4 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex]."III 5.5 [Temat] Nie może składać się tylko ze słów: "Udowodnij, że...", "Zadanie", "Problem" itp." Regulamin Forum - htt
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

[Nierówności] Krótkie nierówności.

Post autor: Ponewor »

a):    
c):    
m-2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 4 maja 2011, o 13:37
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 14 razy

[Nierówności] Krótkie nierówności.

Post autor: m-2 »

a):    
dusiek1609
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 17 sty 2013, o 13:07
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

[Nierówności] Krótkie nierówności.

Post autor: dusiek1609 »

A co to jest ten Jensen? o co w tym chodzi?
Awatar użytkownika
Ponewor
Moderator
Moderator
Posty: 2209
Rejestracja: 30 sty 2012, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 297 razy

[Nierówności] Krótkie nierówności.

Post autor: Ponewor »

m-2 pisze:ale myślę, że Jensen lepszy
mniemam, że to tylko żarcik, bo Jensen jest tu zdecydowanie gorszy. A to zadanie i moje rozwiązanie to wybitny dowód na to jak bardzo Jensen i jemu podobni wyłączają myślenie.
b) w podobnym guście:    
odnośnie Jensena:
https://www.matematyka.pl/28103.htm#p121309
https://www.matematyka.pl/196070.htm
Panda
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 334
Rejestracja: 31 maja 2008, o 19:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 28 razy

[Nierówności] Krótkie nierówności.

Post autor: Panda »

b):    
ODPOWIEDZ