[Dowód]tr. prostokątny - h^2 = x*y (srednia geometryczna)
-
[w]arrior
- Użytkownik

- Posty: 6
- Rejestracja: 3 lis 2004, o 20:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
[Dowód]tr. prostokątny - h^2 = x*y (srednia geometryczna)
Mam do udowodnienia następujące twierdzenie przy użyciu ciągów.
[Dowód]tr. prostokątny - h^2 = x*y (srednia geometryczna)
Mozna jak w tym zadaniu: https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=1348 z pitagorasa kilka razy, ale to silowe, ladniejsze rozwiazanie zostalo zarysowane tutaj: https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=3143, po prostu zauwaz, ze dwa male i caly duzy trojkat sa podobne (to latwo wykazac z katow), napisz odpowiednie proporcje i wyjdzie
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2005 22:03 ]
A gdzie tu ciagi to nie mam pojecia. Zmienie ten temat na bardziej odpowiadajacy prawdzie i przeniose na planimetrie, gdzie jego miejsce
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2005 22:03 ]
A gdzie tu ciagi to nie mam pojecia. Zmienie ten temat na bardziej odpowiadajacy prawdzie i przeniose na planimetrie, gdzie jego miejsce
