Rzucamy dwukrotnie kostką. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia:
a)liczba oczek w każdym rzucie będzie parzysta lub większa od 3.
praw. klasyczne lub własnoći
- Puzon
- Użytkownik

- Posty: 123
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
- Pomógł: 20 razy
praw. klasyczne lub własnoći
wynik za każdym razem jest niezależny od poprzedniego rzutu, stąd
zdarzanie A oznacza: parzysta i parzysta {2,4,6}==> 3/6 * 3/6 = 1/4
zdarzanie B oznacza: większa od 3 i większa od 3 {4,5,6}===> 3/6 * 3/6 = 1/4
a do wyznaczenia mamy "A lub B" zatem
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
i pojawia się pytanie: co to jest \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ?
odp: jednocześnie parzyste i większe od 3
{4,6} ===> 2/6 * 2/6 = 1/9
więc
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=\frac {1}{4}+\frac {1}{4}-\frac {1}{9}=\frac {7}{18}}\)
chyba sobie nie policzyłem że może być parzysta pierwsza i większe od 3 druga kostka (lub odwrotnie) w jednej turze (dwa rzuty)
poniżej *Kasia dała dobre rozw.
zdarzanie A oznacza: parzysta i parzysta {2,4,6}==> 3/6 * 3/6 = 1/4
zdarzanie B oznacza: większa od 3 i większa od 3 {4,5,6}===> 3/6 * 3/6 = 1/4
a do wyznaczenia mamy "A lub B" zatem
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=P(A)+P(B)-P(A \cap B)}\)
i pojawia się pytanie: co to jest \(\displaystyle{ P(A \cap B)}\) ?
odp: jednocześnie parzyste i większe od 3
więc
\(\displaystyle{ P(A \cup B)=\frac {1}{4}+\frac {1}{4}-\frac {1}{9}=\frac {7}{18}}\)
=====================|__ŹLE__|=====================
Ostatnio zmieniony 9 lut 2007, o 00:46 przez Puzon, łącznie zmieniany 1 raz.
-
*Kasia
- Użytkownik

- Posty: 2803
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
praw. klasyczne lub własnoći
Jeden rzut: zdarzenia sprzyjające: 2, 4, 5, 6.
\(\displaystyle{ P=\frac{2}{3}}\)
W dwóch rzutach: \(\displaystyle{ P=(\frac{2}{3})^2}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{2}{3}}\)
W dwóch rzutach: \(\displaystyle{ P=(\frac{2}{3})^2}\)
