Pierścienie Zn - zadanie wymagające dowodu

Grupy, pierścienie, ciała, rozkładalność, klasyczne struktury algebraiczne...
aei
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 1 lis 2006, o 18:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz

Pierścienie Zn - zadanie wymagające dowodu

Post autor: aei »

Witam,
oto treść do udowodnienia :

Jeśli w pierścieniu Zn element k jest odwracalny, to NWD(k,n)=1

Z góry dzięki za wszelkie porady

Pozdro.
arek1357

Pierścienie Zn - zadanie wymagające dowodu

Post autor: arek1357 »

To proste:
Załóżmy że x odwracalne wtedy istnieje takie y że xy=1

ale w działaniu modulo mamy an=0
czyli xy+an=1 (czyli to równanie ma rozwiązanie w pierścieniu modulo czyli mamy:)

w liczbach całkowitych mamy:
(istnieje takie t)
xy + an=1+tn
czyli istnieje takie y i b że:

xy+bn=1
a co za tym idzie (x,n)=1 czyli wzgl. pierwsze...

Napisz czy jest oki...
ODPOWIEDZ