czy podana granica jest granicą ciągu

Własności ciągów i zbieżność, obliczanie granic. Twierdzenia o zbieżności.
tarantii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2010, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował: 2 razy

czy podana granica jest granicą ciągu

Post autor: tarantii »

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{10n-3}{3n+2} =3 \\ \\ \\
\left( \forall \varepsilon >0 \right) \left( \exists n_0 \right) \left( \forall > n_0 \right) \left| \frac{10n-3}{3n+2}-3 \right| < \varepsilon \\ \\
\left| \frac{10n-3-9n-6}{3n+2} \right|< \varepsilon \\ \\
\left| \frac{n-9}{3n+2} \right| < \varepsilon \\ \\
\frac{n+9}{3n+2} < \varepsilon \\ \\
n+9< 3n\varepsilon +2 \varepsilon \quad /:\varepsilon \\ \\
\frac{3n \varepsilon - n}{\varepsilon} > \frac{9-2\varepsilon}{\varepsilon}}\)


I dalej nie wiem co mam zrobić, jak dotąd robiłam przykłady gdzie \(\displaystyle{ n}\) się skracało... Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 27 paź 2011, o 16:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
kiler7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 82
Rejestracja: 5 maja 2010, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

czy podana granica jest granicą ciągu

Post autor: kiler7 »

JA bym zrobił troche inaczej.
1.sprawdzil czy ciag jest rosnacy ciag:
\(\displaystyle{ \frac{10n-3}{3n+2}}\)
2.zostaje nam nie rownosc juz bez modułu jest łatwiej potem sie skróci.
tarantii
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 14 mar 2010, o 19:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował: 2 razy

czy podana granica jest granicą ciągu

Post autor: tarantii »

Ale do tego zadania muszę użyć tej definicji
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10305
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2429 razy

czy podana granica jest granicą ciągu

Post autor: Dasio11 »

Ależ

\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \frac{10n-3}{3n+2} =\frac{10}{3},}\)

więc próbujesz udowodnić zdanie fałszywe. :-)
ODPOWIEDZ