Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Dział poświęcony konstrukcjom platońskim i nie tylko...
remek

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: remek »

dany jest odcinek a. podziel ten pdcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3)
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 999
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: Nostry »

chodzi o pierwiastek kwadratowy z 3 i z 5, tak?
Coś mi świta że to się robi przy pomocy trójkąta równobocznego- wysokości. To jeśli chodzi o sqrt(3) To na razie luźne przemyślenie...
MatS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 5 cze 2004, o 16:55
Lokalizacja: Poznań

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: MatS »

jesli chodzi np o konstrukcyjne utworzenie odcinka o dlugosci sqrt(3) i sqrt(5) to nie ma problemu, to jest banalne (nie wiem czy kmus to cos mowi ale jest to tak zwany slimak) natomiast nie wiem czy to w czyms pomoze...w razie jakby co piszcie to wytlumacze jak to zrobic...
remek

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: remek »

tak chodzi o pierwiastki. no wlasnie pierwiastek z 3 wiem, a ten pierwiastek z 5 nie wiem....
remek

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: remek »

chetnie poznam tego slimaka:)
MatS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 5 cze 2004, o 16:55
Lokalizacja: Poznań

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: MatS »

ok...w taki razie trzeba robic tak...bede pisal w punktach...
1. tworzysz trojkat prostokatny o przyprostokatnych 1,1...wtdy przeciwprostokatna ma dl. sqrt(2)
2. traktujac nasza przeciwprostokatna o dl. sqrt(2) jako przyprostokatna nowego trojkata dorysowujemy druga przyprostokatna o dl. 1...wtedy przeciwprostokatna = sqrt(3).
postepujac analogicznie otrzymujemy kolejne przeciwprostokatne = sqrt(4) czyli 2 potem sqrt(5) sqrt(6) sqrt(7)...i tak dalej...na rysunku wyglada to mniej wiecej jak muszla slimaka...stad ta nazwa...zycze powodzenia...
remek

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: remek »

dobre, dzieki bardzo
MatS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 51
Rejestracja: 5 cze 2004, o 16:55
Lokalizacja: Poznań

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: MatS »

nie ma za co...cala przyjemnosc po mojej stronie...mam nadzieje ze zrozumiales moj opis...
remek

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: remek »

no pewnie:) jeszcze raz dzieki
Gość

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: Gość »

MatS pisze:1. tworzysz trojkat prostokatny o przyprostokatnych 1,1...wtdy przeciwprostokatna ma dl. sqrt(2)
2. traktujac nasza przeciwprostokatna o dl. sqrt(2) jako przyprostokatna nowego trojkata dorysowujemy druga przyprostokatna o dl. 1...wtedy przeciwprostokatna = sqrt(3).
postepujac analogicznie otrzymujemy kolejne przeciwprostokatne = sqrt(4) czyli 2 potem sqrt(5) sqrt(6) sqrt(7)...i tak dalej...
zeby skonstruować odcinek sqrt(5) nie trzeba zaczynac slimaka "od poczatku"
wystarczy zauwazyc, ze sqrt(5) to przeciwprostokatna w trojkacie o przyprostokatnych 1 i 2


tak samo jesli chcemy skonstruowac odcinek np. sqrt(17) wcale nie zaczynamy od "poczatku" slimaka
wystarczy zauwazyc, ze sqrt(17) to przeciwprostokatna trojkata o przyprostokatnych 1 i 4

itd
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 999
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: Nostry »

No proszę, właśnie chciałem to napisać, a tu mnie MatS ubiegł(a) ;-)
Pozdry!
Gość

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: Gość »

nie tylko MatS
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 999
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 2 razy

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: Nostry »

no tak, sorka ;-] jeszcze GOŚĆ
Gość

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: Gość »

Nostry pisze:jeszcze GOŚĆ
e tam, jaki GOŚĆ
to tylko Gość
Skrzypu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1000
Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 18 razy

Jak podzielić odcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3) ?

Post autor: Skrzypu »

remek pisze:dany jest odcinek a. podziel ten pdcinek w stosunku sqrt(5):sqrt(3)
No właśnie a jeszcze trzeba podzielić w takim stosunku odcinek a
Można to zrobić np. tak:
rysujesz kąt o ramionach odcinka o długości sqrt(3)+sqrt(5) i odcinka o długoście a. I teraz z jedziesz z Talesa , chyba już wiesz
ODPOWIEDZ