Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
-
Aerosmith
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Mógłby ktoś wyjaśnić o co chodzi z poleceniem:
"Podaj maksymalną długość przedziału (albo to była długość maksymalnego przedziału) kiedy funkcja jest malejąca?"
Mniej więcej tak.
"Podaj maksymalną długość przedziału (albo to była długość maksymalnego przedziału) kiedy funkcja jest malejąca?"
Mniej więcej tak.
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23518
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Przedział ma być domknięty - jeśli jest to możliwe.
viewtopic.php?t=222799
viewtopic.php?t=222799
-
Aerosmith
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Czyli jeśli funkcja malała od (-2,2) i końce przedziałów należały do funkcji to należało napisać <-2,2>?
-
Aerosmith
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
To jeszcze inne.
Brak jakichś oczywistych komentarzy jak np. napisanie tylko:
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 180}\) (załóżmy, że wynika to z tego, że są przyległe)
bez komentarza, że są przyległe może być potraktowane jako błąd?
Brak jakichś oczywistych komentarzy jak np. napisanie tylko:
\(\displaystyle{ \alpha + \beta = 180}\) (załóżmy, że wynika to z tego, że są przyległe)
bez komentarza, że są przyległe może być potraktowane jako błąd?
- scyth
- Użytkownik

- Posty: 6126
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1087 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Hmm... ja bym odpowiedział, że w takim przypadku maksymalna długość wynosi 4 (i tu otwartość nie ma znaczenia). Pewnie bym nie zdał.
Co do kątów - wiadomo, że suma jest równa 180 i tyle. A był może rysunek?
Co do kątów - wiadomo, że suma jest równa 180 i tyle. A był może rysunek?
-
Aerosmith
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
No właśnie mój kolega też tak twierdzi, dlatego chciałem się upewnić.
Rysunek był.
Rysunek był.
-
zaudi
- Użytkownik

- Posty: 382
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 26 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Maira punktu na prostej wynosi zero więc bez znaczenia czy domknięty czy nie .
-
piasek101
- Użytkownik

- Posty: 23518
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3271 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Ja nieco przekręciłem treść (ale user pisał ,,mniej więcej tak"), na taką pod linkiem ,,podaj maksymalny przedział" - i do takiej podałem odpowiedź.
-
zaudi
- Użytkownik

- Posty: 382
- Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 26 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Jak jest maksymalny to wtedy trzeba podomykać i patrzeć na dziedzinę Ale i tak czekam aż zobacze to zadanie:)
- Zimnx
- Użytkownik

- Posty: 194
- Rejestracja: 9 kwie 2009, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 24 razy
Matura z matematyki 2011 - poziom podstawowy
Nie rozumiem , jesli funkcja jest malejaca , to przedzial jest otwarty, bo funkcja nie moze byc malejaca w punkcie...
