zbieżność do liczby e

Istnienie i ciągłość funkcji granicznej, jednostajna zbieżność. Zmiana kolejności przejścia granicznego. Różniczkowanie i całkowanie szeregów. Istnienie i zbieżność rozwinięć Taylora, Maclaurina, Fouriera itd.
Herurgaldir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 gru 2006, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 2 razy

zbieżność do liczby e

Post autor: Herurgaldir »

mam do rozwiązania zadanie z kolokwium, i troszkę się śpieszę, bo potrzebne jest mi rozwiązanie jeszcze najlepiej dziś. treść zadania:

Korzystając z poznanych faktów dotyczących ciągów zbieżnych do liczby e, udowodnij nierówność:

\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1} < ln(1+\frac{1}{n}) < \frac{1}{n}, gdzie\quad n N}\)

//koniec//
tak na marginesie zauważę, może źle, ale jeśli weźmiemy prawą nierówność \(\displaystyle{ [ ln(1+\frac{1}{n}) < \frac{1}{n} ]}\), to po pomnożeniu obustronnie przez n dostajemy:

\(\displaystyle{ L = nln(1+\frac{1}{n}) = ln(1+\frac{1}{n})^n = 1}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{n}n = 1}\)

podstawiamy do nierówności i mamy: 1
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

zbieżność do liczby e

Post autor: max »

\(\displaystyle{ ln(1+\frac{1}{n})^n = 1}\)
Nieprawda. Raczej:
\(\displaystyle{ \ln(1 + \frac{1}{n})^{n} \to 1}\)
Teraz wystarczy udowodnić, że ciąg \(\displaystyle{ (1 + \frac{1}{n})^{n}}\) jest rosnący i stąd wynika druga nierówność.
Odnośnie pierwszej - analogicznie wystarczy wykazać, że ciąg:
\(\displaystyle{ (1 + \frac{1}{n})^{n} (1 + \frac{1}{n})}\) zbiega do \(\displaystyle{ e}\) i jest malejący.
Herurgaldir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 8 gru 2006, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: poznan
Podziękował: 2 razy

zbieżność do liczby e

Post autor: Herurgaldir »

można tak pokazać?:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n+1}}\)
Awatar użytkownika
max
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3242
Rejestracja: 10 gru 2005, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lebendigentanz
Podziękował: 37 razy
Pomógł: 778 razy

zbieżność do liczby e

Post autor: max »

Nie bardzo. Prawa strona dąży do \(\displaystyle{ \ln e}\) czyli 1, a nie do \(\displaystyle{ e}\).
ODPOWIEDZ