Działania na liczbach rzeczywistych

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
rashido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: rashido »

Witam mam problem z pewnym zdaniem zdaniem
\(\displaystyle{ [(5-3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2} }+(5+3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2}] ^{2}}\)

i cały czas mi wychodzi błędny wynik a powinno wyjść \(\displaystyle{ 10+2 \sqrt{22}}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 13:46 przez rashido, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: piasek101 »

Klasyka - wzór \(\displaystyle{ (a+b)^2=...}\)
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 13:48 przez piasek101, łącznie zmieniany 1 raz.
rashido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: rashido »

no właśnie ide tym tokiem i mi wychodzą bezdety
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 13:48 przez rashido, łącznie zmieniany 1 raz.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: piasek101 »

Ty rozpisujesz i pokazujesz co dostajesz.
rashido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: rashido »

\(\displaystyle{ [(5-3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2} }+(5+3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2}] ^{2}=5-3 ^{ \frac{1}{2} } +2[(5 ^{ \frac{1}{2} }-3 ^{ \frac{1}{4} }) (5 ^{ \frac{1}{2} }+3 ^{ \frac{1}{4} })]+5+3 ^{ \frac{1}{2} }=}\)bla bla

tu się gubię
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: piasek101 »

rashido pisze:\(\displaystyle{ [(5-3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2} }+(5+3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2}] ^{2}=5-3 ^{ \frac{1}{2} } +2[(5 ^{ \frac{1}{2} }-3 ^{ \frac{1}{4} }) (5 ^{ \frac{1}{2} }+3 ^{ \frac{1}{4} })]+5+3 ^{ \frac{1}{2} }=}\)
Niestety masz źle.

\(\displaystyle{ =5-\sqrt 3 + 2(5-\sqrt 3)(5+\sqrt 3)+...}\)
rashido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: rashido »

a co się dzieje z potęgą ?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \sqrt a ^2 = a}\) dla nieujemnych (a).
Awatar użytkownika
dora1255
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 3 kwie 2010, o 14:57
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 11 razy

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: dora1255 »

\(\displaystyle{ [(5-3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2} }+(5+3 ^{ \frac{1}{2} } )^{ \frac{1}{2}] ^{2} =


[(5 - \sqrt{3}) ^{ \frac{1}{2} } + (5+ \sqrt{3}) ^{ \frac{1}{2} }] ^{2} = ( \sqrt{5- \sqrt{3}} + \sqrt{5+ \sqrt{3} } ) ^{2} = 5- \sqrt{3} +2( \sqrt{(5- \sqrt{3})(5+ \sqrt{3})}) + 5 + \sqrt{3}=
10+2( \sqrt{25-3} )= 10+2 \sqrt{22}}\)
rashido
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 20 wrz 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole

Działania na liczbach rzeczywistych

Post autor: rashido »

dzięki dora teraz widać że znowu tam będzie wzór skróconego mnożenia mogłem pozamieniać na pierwiastki a nie z potęgami się bawić :]
ODPOWIEDZ