Witam wszystkich serdecznie
Mam pewien problem z zadanie z dynamiki. Problem wyglada tak:
Pewne cialo o masie m zostaje zrzucone z wysokosci h na ziemie. Policzyc sile jaka powstanie przy uderzeniu o ziemie.
Jak dotad policzylem sobie czas opadania, predkosc koncowa (przy uderzeniu) E kin przy uderzeniu i ped sily podczas uderzenia. Ale nie moge wymyslec jak dojsc do sily.
bede wdzieczny za kazda pomoc.
z gory dzieki i pozdrawiam
swobodne opadanie - sila
- Amon-Ra
- Użytkownik

- Posty: 878
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
swobodne opadanie - sila
Nie ma informacji ani o czasie trwania uderzenia (wtedy możnaby korzystać z tego, że F=dp/dt), ani o zagłębieniu się ciała w ziemię (praca siły oporu), zatem zadanie ma wg mnie niepełne dane, lub jego treść jest błędnie zapisana.
swobodne opadanie - sila
przykro mi ale wiecej danych nie ma
Jest to zagadnienie z zycia. Gdzie dysponuje jedynie masa ciala i wysokoscia na jakiej cialo sie znajduje. Oczywiscie jeszcze jest przys. ziemskie. i ewentualnie inne stale tablicowe.
I wlasnie w tym caly problem, bo np jesli bym znal czas uderzenie to sobie moge to spokojnie policzyc chocby z zasady pedu.
Jest to zagadnienie z zycia. Gdzie dysponuje jedynie masa ciala i wysokoscia na jakiej cialo sie znajduje. Oczywiscie jeszcze jest przys. ziemskie. i ewentualnie inne stale tablicowe.
I wlasnie w tym caly problem, bo np jesli bym znal czas uderzenie to sobie moge to spokojnie policzyc chocby z zasady pedu.
- nuclear
- Użytkownik

- Posty: 1337
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
swobodne opadanie - sila
oblicz predkosc przy ziemi, czas a potem z POPEDU Sily czyli
\(\displaystyle{ \frac{F}{m}=\frac {\Delta V}{t}}\) gdzie Δv to predkosc kacowa( bo v0=0)
\(\displaystyle{ Ft=mv}\)
\(\displaystyle{ F=\frac{mv}{t}}\)
PODOBNIE ROZWIAZALEM NA ARS PHISICA
\(\displaystyle{ \frac{F}{m}=\frac {\Delta V}{t}}\) gdzie Δv to predkosc kacowa( bo v0=0)
\(\displaystyle{ Ft=mv}\)
\(\displaystyle{ F=\frac{mv}{t}}\)
PODOBNIE ROZWIAZALEM NA ARS PHISICA
swobodne opadanie - sila
tylko jak mysle chodzi Ci o czas udezenia, ktory nie wiem jak policzyc. Bo czas opadania mam policzony, lecz nie moge go tam zastosowac.nuclear pisze:oblicz predkosc przy ziemi, czas a potem z POPEDU Sily czyli
\(\displaystyle{ \frac{F}{m}=\frac {\Delta V}{t}}\) gdzie Δv to predkosc kacowa( bo v0=0)
\(\displaystyle{ Ft=mv}\)
\(\displaystyle{ F=\frac{mv}{t}}\)
PODOBNIE ROZWIAZALEM NA ARS PHISICA
- Amon-Ra
- Użytkownik

- Posty: 878
- Rejestracja: 16 lis 2005, o 16:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tczew
- Pomógł: 175 razy
swobodne opadanie - sila
Tak, jak napisałem - tego się nie da policzyć, możemy tylko szacować. Poza tym siła to nie jest iloraz pędu przez czas, ale pochodna pędu po czasie i właśnie w taki sposób należy ją w tym przypadku rozumieć.
swobodne opadanie - sila
zalozylem sobie ze czas udarzenia trwal t= 0,2 s . Z obliczen wyszlo ze ped wynosi p = 6,2 jak teraz odniesc to do F=dp/dt ?
hmm moze lepiej bedzie jak podziele sie z Wami moimy obliczeniami :
Dane :
masa ciala : 1 kg
wysokosc z ktorej cialo spada : 2 m
grawitacja : 9.8 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)
Obliczenia :
Czas spadania ciala
\(\displaystyle{ t= \sqrt{\frac{2h}{g}}\) = 0.6 s
Predkosc przy uderzeniu o ziemie :
\(\displaystyle{ v= \sqrt{2gh} = 6,2 \frac{m}{s}}\)
Energia kinetyczna podczas uderzenia :
\(\displaystyle{ Ek = \frac{mv^{2}}{2} = 39,2 Nm}\)
Ped ciala podczas uderzenia
\(\displaystyle{ p = mv = 6,2 \frac{kgm}{s}}\)
Czas udezenia - wartosc zalozona :
t1 = 0,2 s
zatem obliczenie wartosci sredniej chwilowej sily oddzialywania ziemi na cialo :
\(\displaystyle{ Psr = m \frac{v}{t1} = 31 N}\)
hmm moze lepiej bedzie jak podziele sie z Wami moimy obliczeniami :
Dane :
masa ciala : 1 kg
wysokosc z ktorej cialo spada : 2 m
grawitacja : 9.8 \(\displaystyle{ \frac{m}{s^{2}}}\)
Obliczenia :
Czas spadania ciala
\(\displaystyle{ t= \sqrt{\frac{2h}{g}}\) = 0.6 s
Predkosc przy uderzeniu o ziemie :
\(\displaystyle{ v= \sqrt{2gh} = 6,2 \frac{m}{s}}\)
Energia kinetyczna podczas uderzenia :
\(\displaystyle{ Ek = \frac{mv^{2}}{2} = 39,2 Nm}\)
Ped ciala podczas uderzenia
\(\displaystyle{ p = mv = 6,2 \frac{kgm}{s}}\)
Czas udezenia - wartosc zalozona :
t1 = 0,2 s
zatem obliczenie wartosci sredniej chwilowej sily oddzialywania ziemi na cialo :
\(\displaystyle{ Psr = m \frac{v}{t1} = 31 N}\)
