Problem z nierównością

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
pilu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 10 wrz 2009, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Podkarpacie
Podziękował: 4 razy

Problem z nierównością

Post autor: pilu »

1. \(\displaystyle{ \left| x ^{2} +6x-1\right| \le 6}\)

wychodzi mi :

z pierwszego przypadku; i z dziedziny i z nierownosci miejsca zerowe wychodzą -7 i 1
z drugiego; z dziedziny m.z takie same tj. -7,1 a z nierownosci -5 i -1
co jest niezgodne z rozwiazaniem w odpowiedziach - <-7,-5>i <-1,1>
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Problem z nierównością

Post autor: piasek101 »

Z definicji

\(\displaystyle{ x^2+6x-1\leq 6}\) i \(\displaystyle{ x^2+6x-1\geq -6}\)
jakozo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 46
Rejestracja: 7 cze 2006, o 14:28
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Głodowa wólka
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Problem z nierównością

Post autor: jakozo »

pilu pisze:1. \(\displaystyle{ \left| x ^{2} +6x-1\right| \le 6}\)

wychodzi mi :

z pierwszego przypadku; i z dziedziny i z nierownosci miejsca zerowe wychodzą -7 i 1
z drugiego; z dziedziny m.z takie same tj. -7,1 a z nierownosci -5 i -1
co jest niezgodne z rozwiazaniem w odpowiedziach - <-7,-5>i <-1,1>
jakiej dziedziny ?:D

robisz tak

dla \(\displaystyle{ x \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} +6x-7 \le 0}\)

robisz delte i takie tam rysujesz parabole wyznaczasz przedzial

teraz dla \(\displaystyle{ x < 0}\)

\(\displaystyle{ -x ^{2} -6x-5 \le 0}\)

to sam delta parabola i przedzial


a pozniej na koniec część wspólną tych przedziałow i gites.
Pancernik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 143 razy

Problem z nierównością

Post autor: Pancernik »

\(\displaystyle{ \left| x ^2 +6x-1\right| \le 6}\)

1)
\(\displaystyle{ \left( x ^2 +6x-1\right) \le 6
x ^2 +6x-7 \le 0\\
\Delta = 36+28=64\\
x_1 = \frac{-6-8}{2}=-7\\
x_2 = \frac{-6+8}{2}=1\\
x \in < -7,1>}\)


2)
\(\displaystyle{ -\left( x ^2 +6x-1\right) \le 6\\
x ^2 +6x-1 \ge -6\\
x ^2 +6x+5 \ge 0\\
\Delta =36-20=16\\
x_3 = \frac{-6-4}{2}=-5\\
x_4 = \frac{-6+4}{2}=-1\\
x \in <-5,1>}\)


\(\displaystyle{ < -7,1> \setminus <-5,1> = <-7,-5> \vee <-1,1>}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Problem z nierównością

Post autor: ares41 »

Pancernik, a od kiedy to:
\(\displaystyle{ \langle -7,1\rangle \setminus \langle -5,1\rangle = \langle -7,-5\rangle \cup \langle -1,1\rangle}\)
W drugim przedziale zgubiłeś minusa
Po drugie:
\(\displaystyle{ a<b<c<d \Rightarrow \langle a,d\rangle \setminus \langle b,c\rangle = \langle a,b) \cup (c ,d\rangle}\)
ODPOWIEDZ