Liczba rozwiązań w zależności od parametru m

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
Cartman93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 5 maja 2010, o 17:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: saas
Podziękował: 7 razy

Liczba rozwiązań w zależności od parametru m

Post autor: Cartman93 »

Zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m:
\(\displaystyle{ - x^{2} +2\left|x \right|= m ^{2} -2}\)
Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi jak rozwiązać to zadanie? Za bardzo nie wiem jak się do tego zabrać.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23517
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

Liczba rozwiązań w zależności od parametru m

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ x^2=|x|^2}\) podstawić \(\displaystyle{ |x|=t}\) (przy czym \(\displaystyle{ t\geq 0}\)).
atteloiv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 30 kwie 2008, o 19:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wieś
Pomógł: 5 razy

Liczba rozwiązań w zależności od parametru m

Post autor: atteloiv »

rozpatrujemy równanie w dwóch przedziałach \(\displaystyle{ x \ge0}\) mamy równanie\(\displaystyle{ - x^{2} +2x= m ^{2} -2}\) opuszczamy wartość bezwzględną bez zmiany znaku teraz delta , od niej zależy ilość rozwiązań
Oraz dla\(\displaystyle{ x<0}\)opuszczamy ze zmianą znaku(z definicji wartości bezwzględnej)
\(\displaystyle{ - x^{2} -2x= m ^{2} -2}\)
ODPOWIEDZ