\(\displaystyle{ \int\frac{x}{x^{2}+1}dx}\)
w tym przykładzie chciałabym się tylko dowiedzieć skąd bierze się \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) przed \(\displaystyle{ ln(x^{2}+1)+c}\) w rozwiązaniu
całka łatwa
-
xbw
- Użytkownik

- Posty: 78
- Rejestracja: 3 mar 2008, o 17:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Milky Way
- Pomógł: 20 razy
całka łatwa
Wykorzystujesz fakt, że gdy licznik jest pochodną mianownika, to całka równa się logarytmowi naturalnemu z mianownika, ale mamy
pochodną \(\displaystyle{ (x ^{2})'=2x}\), a w liczniku jest samo \(\displaystyle{ x}\)
stąd ta dwójka przez którą dzielimy.
pochodną \(\displaystyle{ (x ^{2})'=2x}\), a w liczniku jest samo \(\displaystyle{ x}\)
stąd ta dwójka przez którą dzielimy.

