Podaddytywność pierwiastków kwadratowych

Zagadnienia dot. funkcji kwadratowej. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI kwadratowe i pierwiastkowe. Układy równań stopnia 2.
_anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 paź 2006, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Andrychów
Pomógł: 1 raz

Podaddytywność pierwiastków kwadratowych

Post autor: _anna_ »

Czy ktoś wie jak udowodnić, że pierwiastek kwadratowy jest funkcją podaddytywną, tzn.

sqrt (a+b)
Awatar użytkownika
Rzeszut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 20 lip 2006, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

Podaddytywność pierwiastków kwadratowych

Post autor: Rzeszut »

To wynika natychmiast z nierówności HLP oraz faktów, że \(\displaystyle{ (a+b,0)\succ (a,b)}\) oraz \(\displaystyle{ f(t)=\sqrt{t}}\) jest funkcją wklęsłą.
Można też "po ludzku": po podniesieniu obustronnine do kwadratu (obie strony nieujemne) otrzrymujemy \(\displaystyle{ a+b\leq a+b+2\sqrt{ab}}\). Ta nierówność jest trywialna, ponieważ \(\displaystyle{ 2\sqrt{ab}\geq 0}\). Oczywiście nierówność działa też dla większej liczby zmiennych.
_anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 paź 2006, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Andrychów
Pomógł: 1 raz

Podaddytywność pierwiastków kwadratowych

Post autor: _anna_ »

Bardzo Ci dziękuję Rzeszut!

Faktycznie trywialne, jak mogłam na to nie wpaść.

Jeszcze raz dziękujęi pozdrawiam,

_anna_
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Podaddytywność pierwiastków kwadratowych

Post autor: Tomasz Rużycki »

To wynika natychmiast z nierówności HLP...
... ;d Taki arsenal na 'wrobelka'... ;)
Awatar użytkownika
Rzeszut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 20 lip 2006, o 16:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 3 razy

Podaddytywność pierwiastków kwadratowych

Post autor: Rzeszut »

To był żart z wróbelkowatości "wróbelka".
ODPOWIEDZ