dlaczego tu granica jest na minusie

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
Lolu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 mar 2009, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

dlaczego tu granica jest na minusie

Post autor: Lolu »

Mam taką granicę

\(\displaystyle{ \lim_{ x\to- \infty } \frac{ \sqrt{ 2x^2+x+1}}{x}=\lim_{ x\to- \infty } \sqrt{ \frac{ 2x^2+x+1}{x^2}}=\lim_{ x\to- \infty } \sqrt{ 2+ \frac{1}{x} + \frac{1}{x^2} }}\)

No i mi tu wychodzi ze granica będzie \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\), a WolphramAlfa pokazuje, że powinno być \(\displaystyle{ - \sqrt{2}}\)

Prosze o pomoc.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

dlaczego tu granica jest na minusie

Post autor: Nakahed90 »

\(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=|x|=-x}\)
Lolu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 mar 2009, o 23:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrołęka
Podziękował: 1 raz

dlaczego tu granica jest na minusie

Post autor: Lolu »

Dlatego, że X dąży do minus nieskończoności?
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8887
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

dlaczego tu granica jest na minusie

Post autor: Nakahed90 »

Tak.
ODPOWIEDZ