Witam mam problem z nierównosciami wymiernymi, gdyż nie wiem kiedy mnoży się nierówność przez kwadrat mianownika a kiedy przez sam mianownik.... Oto przykłady:
\(\displaystyle{ \frac{ -x^{2} + 1 }{2( x^{2} + 1 )}}\) < 0
w tym przykladzie moge pomnozyc przez sam mianownik tyko nie wiem dlaczego
\(\displaystyle{ \frac{5}{x} < 0}\)
ten przykład jest prosty gdyz mozna go rozwiązac bez liczenia, ale chciałbym wiedziec dlaczego w nim trzeba pomnozyc przez kwadrat mianownika zeby poprawnie wyszło
\(\displaystyle{ \frac{x+3}{x-6} < 0}\)
w tym przykładzie takze trzeba pomnozyc przez kwadrat mianownika
Mógłby mi ktoś wytłumaczyc dlaczego tak sie dzieje???
Nierówności wymierne
-
Patryk2403
- Użytkownik

- Posty: 25
- Rejestracja: 4 lut 2010, o 22:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Wieś
- Podziękował: 5 razy
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Nierówności wymierne
Mnożyć możesz tylko przez taką liczbę, której znak znasz (tzn. wiesz, czy jest dodatnia, czy ujemna). W pierwszym przykładzie mianownik jest zawsze dodatni, więc możesz bez problemu mnożyć. W pozostałych tego nie wiesz. Za to możesz wykorzystać fakt, że kwadrat liczby niezerowej jest dodatni - a co za tym idzie, znasz jego znak.