Męczę się ostatnio nad teorią mnogości w innym podejściu viewtopic.php?t=114547
Jest tam trochę nie konsekwencji, być może nawet błędów (spowodowanych między innymi "pisaniem na kolanie") Szczerze jednak powiem, że widzę w tym jakiś sens mimo, że w wątku przewija się pewno mój "chaos poznawczy"
1. for fun
2. for learnig math
3. to be cool
4. tools
a'propos zbiorów śladowych to dopracowuję szczegóły (być może błądzę jak to kiedyś zauważyła xiikzodz (słusznie - wziąłem te uwagi sobie do serca (sic) - to jest serio, niestety mam obecnie mało czasu by przestudiować teorię kategorii jak sugerowałaś - być może w czasie urlopu)
Notabene teraz definicja :
Zbiorem śladowym \(\displaystyle{ \overset {o} {X}_{Y}}\) nazywamy uporządkowaną parę zborów typu ZFC taką, że:
\(\displaystyle{ \overset {o} {X}_{Y} = \begin{cases} (X \backslash Y, Y), X \subset Y\\ (X, Y \backslash X), Y \subset X\\ (X, \emptyset), X = Y\\ (X, Y), X \cap Y = \emptyset\\\end{cases}}\)
Zbiór X nazywam tworzącym, zbiór Y śladem.
Co sądzicie o tej definicji, może można krócej ?
WNIOSEK: Zbiór śladowy jest zbiorem ZFC strukturyzowanym (OK ?) bo jest parą uporządkowaną..
Póki co zmierzam do sformułowania i udowodnienia twierdzenia o stratyfikacji w "chwilowej postaci" tj.:
Twierdzenie o stratyfikacji rysunek wygasł
\(\displaystyle{ \overset {o} {X}_{\overset {o} {Y}_{Z}} =?}\)
Pomożecie ?
dalej np. spróbować stworzyć teorię mnogości (aksjomatykę), w której Hipoteza Continuum jest fałszywa, ale nie poprzez dodanie jej zaprzeczenia do aksjomatów ZFC tylko czegoś prostszego (intuicyjnego aksjomatu ?)
Narzędzia
1. minds
2. Wolfram Mathematica with Matthew P. Szudzik package SetTheory.m
3. ...