Witam,
po obliczeniu pochodnej pewnego wyrażenia wychodzi mi wynik:
\(\displaystyle{ \frac{4x-8}{2\sqrt{2x^{2}-8x+10}} + \frac{4x-12}{2\sqrt{2x^{2}-12x+20}}}\)
Chciałbym uzyskać miejsca zerowe funkcji wyrażonej tym wzorem.
Prosiłbym o podanie dojścia do rozwiązania bo wynik wyliczył mi program \(\displaystyle{ x=\frac{5}{2}}\)
Obliczenie miejsca/miejsc zerowych funkcji
-
silvaran
- Użytkownik

- Posty: 1239
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Obliczenie miejsca/miejsc zerowych funkcji
W liczniku drugiego ułamka powinien być gdzieś x? Bo nie wiem czy o nim zapomniałeś czy celowo zamiast -8 napisałeś 4-12
-
silvaran
- Użytkownik

- Posty: 1239
- Rejestracja: 6 sty 2009, o 20:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Warszawa
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 123 razy
Obliczenie miejsca/miejsc zerowych funkcji
\(\displaystyle{ \frac{4x-8}{2\sqrt{2x^{2}-8x+10}} + \frac{4x-12}{2\sqrt{2x^{2}-12x+20}}=0}\)
Można sobie skrócić oba ułamki (2) przerzucić jeden na prawo, wymnożyć na krzyż. Wcześniej jeszcze sprawdzić dziedzinę dla pierwiastków, jeśli wyjdzie że w tej dziedzinie obie strony mają taki sam znak, to można podnieść stronami do kwadratu i wyliczć, a jak nie to kombinować dalej
Można sobie skrócić oba ułamki (2) przerzucić jeden na prawo, wymnożyć na krzyż. Wcześniej jeszcze sprawdzić dziedzinę dla pierwiastków, jeśli wyjdzie że w tej dziedzinie obie strony mają taki sam znak, to można podnieść stronami do kwadratu i wyliczć, a jak nie to kombinować dalej
