wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc w przedziale <-4,4>
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{x^2 +4^2} ln \sqrt{( \frac{x}{4})^2+1 }}\)
najwieksza i najmniejsza wartosc
-
slawek5170
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
Ostatnio zmieniony 18 lut 2010, o 13:42 przez slawek5170, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mapedd
- Użytkownik

- Posty: 299
- Rejestracja: 3 paź 2004, o 02:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wwa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
chyba masz jakies błędy, to ma być w końcu funkcja jednej czy dwóch zmiennych?
Jeśli dwóch to powinno być \(\displaystyle{ f(x,y)}\) i kwadrat jako dziedzina
Jeśli dwóch to powinno być \(\displaystyle{ f(x,y)}\) i kwadrat jako dziedzina
-
slawek5170
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
-
slawek5170
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
policzyłem pochodna ale jest niezły kosmos, nie wiem co dalej z tym zrobic
-
miodzio1988
najwieksza i najmniejsza wartosc
Szukasz miejsc zerowych pochodnej. Masz ekstremum wtedy (jesli jeszcze spelnia war dostateczny)
-
slawek5170
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
powiem szczerze,ze wydaje mi sie to nie do obliczenie. korzystan ze wzoru na pochodna iloczynu i wyszły cuda,z ktorymi nie wiem co zrobic
-
miodzio1988
najwieksza i najmniejsza wartosc
To pokaz jak to liczysz. I mam nadzieje, że tym razem dobrze przepisales przyklad...
-
slawek5170
- Użytkownik

- Posty: 208
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 13:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 13 razy
najwieksza i najmniejsza wartosc
wyszło mi cos takiego, nie jestem dobry z latexa , ale mysle,ze nie ma zadnego błedu
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{2} ({x^2 +4^2})^{- \frac{1}{2}}2x ln \sqrt{( \frac{x}{4})^2+1 } + \sqrt{x^2 +4^2} \frac{1}{\sqrt{( \frac{x}{4})^2+1 }}\frac{1}{2}( ({\frac{x}{4})^2 +1})^{- \frac{1}{2}} \frac{1}{2}x}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{2} ({x^2 +4^2})^{- \frac{1}{2}}2x ln \sqrt{( \frac{x}{4})^2+1 } + \sqrt{x^2 +4^2} \frac{1}{\sqrt{( \frac{x}{4})^2+1 }}\frac{1}{2}( ({\frac{x}{4})^2 +1})^{- \frac{1}{2}} \frac{1}{2}x}\)