Witam, mam do policzenia taką granicę:
\(\displaystyle{ \[\underset{x\to \infty }{\mathop{\lim }}\,\left[ (x+2){{e}^{\tfrac{1}{x}}}-x \right]\]}\)
Rozpisuję to ze wzoru
\(\displaystyle{ \[(a-b)(a+b)={{a}^{2}}-{{b}^{2}}\Rightarrow (a-b)=\frac{{{a}^{2}}-{{b}^{2}}}{(a+b)}\]}\)
ale wychodzą bardzo nieprzyjemne rachunki dlatego pytam czy można to policzyć jakoś szybciej.
Jedna granica- jak policzyć szybko?
- EnsamVarg
- Użytkownik

- Posty: 226
- Rejestracja: 16 sty 2010, o 23:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ensam.varg@mail.ru
- Pomógł: 30 razy
Jedna granica- jak policzyć szybko?
Funkcja, ktorej granice nalezy obliczyc, jest rowna
\(\displaystyle{ x(e^{\frac{1}{x}}-1)+2e^{\frac{1}{x}}}\)
Granice pierwszego skladnika mozna latwo obliczyc z pomoce reguly de l'Hôpitala.
\(\displaystyle{ x(e^{\frac{1}{x}}-1)+2e^{\frac{1}{x}}}\)
Granice pierwszego skladnika mozna latwo obliczyc z pomoce reguly de l'Hôpitala.
