Czy poprawnie podano NWD ?
-
alexandra
- Użytkownik

- Posty: 60
- Rejestracja: 23 maja 2006, o 07:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Świdnica
Czy poprawnie podano NWD ?
Czy poprawnie podano największy wspólny dzielnik A) NWD ( \(\displaystyle{ 10^{9}}\) + 5, \(\displaystyle{ 10^{9}}\) + 35 ) = 15 ; b) NWD ( \(\displaystyle{ 10^{7}}\) + 14 , \(\displaystyle{ 10^{7}}\) + 21 ) = 7 ?
- Tristan
- Użytkownik

- Posty: 2333
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Czy poprawnie podano NWD ?
Tak to jest, jak się czyta bez zrozumienia... Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
a)Z algorytmu Euklidesa mamy \(\displaystyle{ ( 10^9+5, 10^9+35)=(10^9 +5, 30)}\). Dzielnikami trzydziestki są :2,3,5. Ponieważ \(\displaystyle{ 10^9 +5}\) podzielne przez 2 nie jest, przez 3 jest i przez 5 jest, więc \(\displaystyle{ NWD ( 10^9+5, 10^9+35)=3 5=15}\).
b) Z algorytmu Euklidesa mamy \(\displaystyle{ (10^7 +14, 10^7 +21)=(10^7 +14, 7)=(10^7 +7, 7 )=(10^7, 7)}\). Widzimy więc, że \(\displaystyle{ NWD (10^7, 7)=1}\).
a)Z algorytmu Euklidesa mamy \(\displaystyle{ ( 10^9+5, 10^9+35)=(10^9 +5, 30)}\). Dzielnikami trzydziestki są :2,3,5. Ponieważ \(\displaystyle{ 10^9 +5}\) podzielne przez 2 nie jest, przez 3 jest i przez 5 jest, więc \(\displaystyle{ NWD ( 10^9+5, 10^9+35)=3 5=15}\).
b) Z algorytmu Euklidesa mamy \(\displaystyle{ (10^7 +14, 10^7 +21)=(10^7 +14, 7)=(10^7 +7, 7 )=(10^7, 7)}\). Widzimy więc, że \(\displaystyle{ NWD (10^7, 7)=1}\).
