Chodzi o "zwinięcie sumy", gdzie \(\displaystyle{ F_{n}}\) to ciąg Fibonacciego...1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, ....?
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} F_{k}^{3}}\)
Ps. Wiadomo, ze:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} F_{k}^{2}= F_{n} F_{n+1}}\)
Czy istnieje wzór...?
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13436
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3429 razy
- Pomógł: 809 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik

- Posty: 13436
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3429 razy
- Pomógł: 809 razy
Czy istnieje wzór...?
aha, ok, spoko, popróbuje...ale czy wyjdzie wzór w formie:?
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} F_{k}^{3}= f(F_{n}, F_{n+1}, F_{n+2}, ...)}\)
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} F_{k}^{3}= f(F_{n}, F_{n+1}, F_{n+2}, ...)}\)
- g
- Użytkownik

- Posty: 1446
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Czy istnieje wzór...?
nie, wyjdzie w formie \(\displaystyle{ W(\varphi,\varphi^{-1})}\), przerabialnej na powyzsza, ale komu by sie chcialo.