całka podwojna

Całkowalność. Metody i obliczanie całek oznaczonych i nieoznaczonych. Pole pod wykresem. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku całkowego. Wielowymiarowa całka Riemanna - w tym pola i objętości figur przestrzennych.
tomek11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 111
Rejestracja: 16 paź 2007, o 19:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: mazury
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1 raz

całka podwojna

Post autor: tomek11 »

Mam obliczyc \(\displaystyle{ \int_{L}^{} y(1-x^2)dx+x(1+y^2) dy}\) gdzie łuk L jest okręgiem \(\displaystyle{ x^2+y^2=a^2}\) zorientowanym dodatnio wzgledem swojego wnetrza.

Liczone to mialo byc przy pomocy tw. Greena
wiec
\(\displaystyle{ Qx=1+y^2}\)
\(\displaystyle{ Py=1-x^2}\)
całka wiec wyglada
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{L}^{} y^2+x^{2} dxdy}\)
parametryzacja okregu
\(\displaystyle{ x=acos \alpha}\)
\(\displaystyle{ y=asin \alpha}\)
\(\displaystyle{ 0 \le r \le a}\)
\(\displaystyle{ 0 \le \alpha \le 2\pi}\)
jakobian=r
\(\displaystyle{ x^2+y^2=a^2}\)
i teraz mam problem z zapisaniem całki podwojnej (szczerze mowiac to nie pamietam)
\(\displaystyle{ \int_{}^{} \int_{L}^{} a^2 r drd \alpha = \int_{0}^{2\pi} \int_{0}^{a} rdrd \alpha = \int_{0}^{2\pi} \frac{1}{2} r^{2}a^{2}}\) w granicy od 0 do a \(\displaystyle{ d \alpha}\)

dobrze to jest? chodzi mi glownie o tę całke podwojna
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5354
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

całka podwojna

Post autor: BettyBoo »

Dobrze (tylko w drugiej całce zgubiłeś a).

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ