Oblicz wartość podanego wyrazenia
- Tristan
- Użytkownik

- Posty: 2333
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Oblicz wartość podanego wyrazenia
Mogłaś już całe wyrażenie zapisać w texu ( mnożenie jest jako ).
\(\displaystyle{ \frac{1+ctg^2 x}{1-ctg^2 x}=\frac{ 1+ \frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}}{1-\frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}}=\frac{ \frac{ \sin^2 x+ \cos^2 x}{\sin^2 x}}{ \frac{\sin^2 x- \cos^2 x}{\sin^2 x}}=\frac{\sin^2 x + \cos^2 x }{ \sin^2 x - \cos^2 x}=\frac{1}{ \sin^2 x -\cos^2 x }}\)
Teraz mnożąć to przez \(\displaystyle{ \sin x + \cos x}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{ sin x + \cos x}{ (sin x - \cos x )(\sin x + \cos x)}=\frac{ 1}{ \sin x - \cos x}}\).
\(\displaystyle{ \frac{1+ctg^2 x}{1-ctg^2 x}=\frac{ 1+ \frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}}{1-\frac{\cos^2 x}{\sin^2 x}}=\frac{ \frac{ \sin^2 x+ \cos^2 x}{\sin^2 x}}{ \frac{\sin^2 x- \cos^2 x}{\sin^2 x}}=\frac{\sin^2 x + \cos^2 x }{ \sin^2 x - \cos^2 x}=\frac{1}{ \sin^2 x -\cos^2 x }}\)
Teraz mnożąć to przez \(\displaystyle{ \sin x + \cos x}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ \frac{ sin x + \cos x}{ (sin x - \cos x )(\sin x + \cos x)}=\frac{ 1}{ \sin x - \cos x}}\).
- GuGim
- Użytkownik

- Posty: 15
- Rejestracja: 4 sty 2007, o 16:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 2 razy
Oblicz wartość podanego wyrazenia
Wiem, że zadanie jest stare, ale znajduje się w zbiorze zadań, więc pasuje zrobić je poprawnie.
Tristan ładnie rozpisał całość ale pod koniec pojawia się błąd, jeśli \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sin^2 x -\cos^2 x }}\) przemnożymy przez \(\displaystyle{ \sin x + \cos x}\) (oczywiście licznik i mianownik) to uzyskamy: \(\displaystyle{ \frac{1}{1-2\cos^2x}}\) - niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.
Tristan ładnie rozpisał całość ale pod koniec pojawia się błąd, jeśli \(\displaystyle{ \frac{1}{ \sin^2 x -\cos^2 x }}\) przemnożymy przez \(\displaystyle{ \sin x + \cos x}\) (oczywiście licznik i mianownik) to uzyskamy: \(\displaystyle{ \frac{1}{1-2\cos^2x}}\) - niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę.
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36105
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5347 razy
Oblicz wartość podanego wyrazenia
Zauważ, że pierwotne zadanie to:
JKVixy pisze:\(\displaystyle{ \frac{1+ctg^2x}{1-ctg^2x} \cdot(\sin x + \cos x}\) )
